John McAfee wil FBI helpen met hack telefoon

Monique Verlind (DJMO)

John McAfee snapt niet waarom de FBI zo aandringt bij Apple om diens technologie aan te passen zodat de opsporingsdienst toegang krijgt tot gevoelige gegevens. Samen met een groep getalenteerde hackers kan de softwaremiljonair de klus net zo goed klaren.

"Waarom kan de FBI zelf dit niet decoderen?", vraagt de oprichter van de antivirussoftware McAfee zich af in een column op Tech Insider. Hij noemt de rechterlijke uitspraak die Apple dwingt mee te werken een iPhone te kraken van een dader van de schietpartij in San Bernardino rampzalig voor de nationale veiligheid.

"Dus dit is mijn aanbod aan de FBI: ik decodeer binnen drie weken samen met mijn team de telefoon. Als jullie mijn aanbod accepteren hoef je Apple niet te vragen een achterdeur in zijn producten in te bouwen, wat het begin van het einde van Amerika zou zijn." Mocht de missie falen, dan belooft McAfee live op televisie zijn schoen op te eten.

Met het technische talent dat de VS rijk is zouden opsporingsklusjes simpel geklaard kunnen worden, vindt McAfee. "De reden waarom de FBI de beste hackers niet inhuren is dat ze niemand willen met een paarse hanenkam, tien piercings in de oren, tatoeages op het gezicht en eist om wiet te roken tijdens het werk. Maar reken maar dat de Chinezen en Russen zulke mensen wel inhuren en daarom lopen wij decennia achter in de cyberrace."

John McAfee wil FBI helpen met hack telefoon
John McAfee wil FBI helpen met hack telefoon (Foto: BuzzT)