MotoGP: Gemengde gevoelens op Philip Island

JimmyManna

Gemengde gevoelens bij de MotoGP-coureurs na afloop van de tweede testdag op het circuit van Philip Island. Valentino Rossi bleek een tevreden man. De veelvoudig wereldkampioen klokte donderdag de vierde tijd en gaf bovendien slechts 0,1 seconde toe op zijn teamgenoot Jorge Lorenzo die kampte met een instabiele voorkant. Ondertussen was Marc Marquez op zijn Honda sneller dan de beide Yamaha's, maar de Spanjaard maakt zich vooralsnog geen illusies.

Enkele weken terug was Lorenzo tijdens de drie testdagen op Sepang nog veruit de meest consistente van alle rijders en bovendien ruimschoots sneller dan teamgenoot Rossi. Nu Rossi het gat gedicht lijkt te hebben heeft hij alle hoop op een competitieve start van het jaar. "De motor voelt veel beter dan op Sepang," zegt Rossi. "Ik zit veel dichter op Lorenzo en daarom denk ik dat we kunnen vechten voor een goed resultaat want we hebben een goede pace. Gedurende de dag gingen we steeds sneller. We zijn behoorlijk competitief."

Ondertussen mopperde Lorenzo op de voorkant van zijn Yamaha YZR-M1 die nogal instabiel bleek. "We hebben zoveel problemen met de stabiliteit aan de voorkant dat ik met weinig vertrouwen het gas opentrek," stelt de regerend wereldkampioen. "In de bochten moeten we daarom ook teveel van het gas gaan. Het ligt niet aan de banden maar aan dit type circuit, aan het asfalt en aan de bochten die hier allemaal veel sneller zijn dan op Sepang. Het probleem heeft me verrast. Het is voor mij niet makkelijk om competitief te zijn. Laten we hopen dat we het probleem op kunnen lossen."

De snelheid van het Australische circuit bleek niet alleen problematisch voor Lorenzo, het maskeerde juist de problemen van concurrent Honda. Daardoor was Marc Marquez de op één na snelste van de dag. "Dit circuit is heel bijzonder," meent de Catalaan die zich echter nog niet rijk rekent. "Hier zijn veel hogesnelheidsbochten." De Honda heeft veel problemen met de sinds dit jaar verplicht gestelde electronica. "En die problemen hebben we juist bij bochten waaruit je flink moet accelereren zoals bocht 14 van Sepang, of de laatste bocht. Dat soort bochten heb je hier niet."

De snelste man van de dag was een andere Spanjaard, namelijk Maverick Viñales op zijn Suzuki GSX-RR. De coureur klokte een toptijd van 1:29.131 en was daarmee iets meer dan 0,1 seconde sneller dan Marquez. Vrijdag is de afsluitende dag van de driedaagse test op Philip Island.