Skeletonster Bos klaar voor topprestatie op WK

heywoodu

Skeletonster Kimberley Bos zal vrijdagochtend haar debuut maken op het wereldkampioenschap. De 22-jarige Nederlandse werd een kleine maand geleden zeer verrassend vicewereldkampioene bij de junioren. Daardoor, en door haar sterke prestaties in de Intercontinental Cup, mag de Edese vrijdag en zaterdag op het WK in het Oostenrijkse Igls acte de présence geven. FOK!sport sprak daags voor de WK-start met Bos.

Op WK's - en Olympische Spelen - bestaan de wedstrijden uit vier runs in plaats van de in de World Cup gebruikelijke twee. "Vier runs achter elkaar goed sleeën is natuurlijk een uitdaging", zegt Bos. "Eigenlijk was de Intercontinental Cup (het niveau onder de World Cup, red.) de ideale voorbereiding. In de World Cup wordt elk weekeinde één wedstrijd van twee runs gedaan, maar in de ICC zijn het steeds twee dagen achter elkaar met beide keren twee runs, eigenlijk net als op een WK. Het was dus juist een mooie voorbereiding", legt de Nederlandse uit. 

Joska le Conté komt al lange tijd voor Nederland uit en heeft dus ook al de nodige WK-ervaring. Daar kan Bos dan ook van profiteren: "Op de baan helpen Joska en ik elkaar wat sleeën betreft, maar voor mij is het nu wel erg fijn dat ze mij allerlei informatie over alles er omheen kan geven. Op dit niveau is het allemaal toch wel even anders, zo met het publiek en alle camera's", stelt Bos, doelend op het feit dat wedstrijden in de Intercontinental Cup slechts te kijken zijn via een gammele webcam bij de baan - als er überhaupt al beelden zijn. Op het WK zal iedereen gedurende de hele run uitgebreid in beeld komen, van vlak voor de start tot vlak na de finish. 

Kimberley Bos
Bos na haar tweede plek op het WK junioren. We laten met opzet deze foto zien, omdat achterop haar helm de verwijzing te zien is naar de FOK!ers die vorig seizoen een donatie gedaan hebben (Foto: Kimberley Bos)

"Igls is voor mij een hele mooie baan om mijn debuut te maken. In de Intercontinental Cup liet ik al zien dat ik hier goed uit de voeten kan, dus dat geeft vertrouwen voor nu." Met twee vijfde plekken in de ICC haalde Bos op de Oostenrijkse baan veruit haar beste resultaten van het seizoen. "Ik wil inzetten op een plek in de top-15, een evenaring van het beste Nederlandse resultaat ooit op het WK", zo klinkt het dan ook ambitieus. Tijdens de trainingen zat ze er in elk geval erg goed bij. In de laatste twee van drie trainingsdagen deed Bos volop mee in de top-10, met de kanttekening dat de nodige toppers waarschijnlijk niet voluit gestart zijn of met de 'wedstrijdijzers' onder de slee naar beneden gingen. 

Volgens Bos zou het wel eens een hele spannende strijd kunnen worden om de medailles. "Het komt waarschijnlijk erg dicht bij elkaar, maar als ik drie namen moet noemen ga ik voor Tina Hermann, Elena Nikitina en Lelde Priedulena."

Vrijdagochtend om 09.45 uur begint de eerste run, die op FOK!sport live te zien zal zijn. Overigens is Bos naast skeletonster ook FOK!ster, want ze is regelmatig actief in haar eigen fantopic op het FOK!forum, dat hier is te vinden.