Canada wint gemengd curlinggoud op Jeugdspelen

heywoodu

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is het goud in het gemengd curling naar Canada gegaan. Mary Fay, Karlee Burgess, Tyler Tardi en Sterling Middleton rekenden in de finale overtuigend af met de VS. 

In het 'gewone leven' spelen Fay en Burgess samen in hetzelfde damesteam in Chester, Nova Scotia. In april vorig jaar ontmoetten ze de jongens van het team, Tardi en Middleton, voor het eerst. De twee komen uit de andere kant van het land, uit Fort St John, British Columbia om precies te zijn. "We waren allemaal erg verlegen, omdat we niet wisten wat we moesten verwachten", vertelt Burgess. Sindsdien kwamen ze elke maand één keer samen om te trainen op weg naar Lillehammer 2016 en dat betaalt zich uit.

Alle zeven wedstrijden in de groepsfase werden gewonnen, waarna Turkije met 10-2 uit de kwartfinales gegooid werd. Met 7-5 moest Zwitserland er in de halve finale ook aan geloven, waarna het de beurt aan de VS was. Al in het eerste end scoorde Canada vijf punten en die klap kwamen de Amerikaanse vier niet meer te boven: het werd 10-4. Zwitserland rekende eerder op de dag met 11-3 overtuigend af met Rusland in de strijd om het brons. 

Het Canadese team in actie tijdens de finale in Lillehammer (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Het Canadese team in actie tijdens de finale in Lillehammer (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Het curling is nog niet voorbij, want donderdag begint het toernooi voor de gemengde dubbels, waar de namen van alle spelers en speelsters door elkaar gegooid zijn om paren te vormen. Elk team bestaat uit één speler en één speelster, beiden uit een ander land. Op de 'gemengde landen' na is dit format op de 'echte' Winterspelen van 2018 overigens ook voor het eerst te zien.