Apple: achterdeur in telefoon is gevaarlijk

anoniem_13042019115511

Apple ziet het absoluut niet zitten om de beveiliging van een iPhone te kraken voor de FBI. De Amerikaanse recherche wil toegang tot de telefoon van een terrorist die in december veertien mensen doodschoot in Californië. Een rechter bepaalde dinsdag dat het bedrijf moet meewerken.

Apple laat weten dat het tegen het bevel is en dat het de eis van de FBI betwist, maar laat in het midden wat ze ertegen zullen ondernemen.

Apple zegt dat het een 'achterdeur' in zijn systeem moet bouwen. Zo'n ingang is volgens het bedrijf gevaarlijk. "De overheid heeft ons gevraagd om iets dat we niet hebben en iets dat we te gevaarlijk vinden om te creëren." Als rechercheurs de beveiliging van een telefoon kunnen kraken, kunnen criminelen zo'n gat in de beveiliging ook misbruiken, stelt het technologieconcern. "Als de techniek eenmaal is gemaakt, kan het telkens weer worden gebruikt, op alle apparaten. Het zou hetzelfde zijn als een sleutel die honderden miljoenen sloten kan openen, van restaurants en banken tot winkels en huizen. Geen redelijk persoon zou dat acceptabel vinden", aldus Apple. Volgens het bedrijf wil de overheid de veiligheid voor gebruikers verminderen.

Het probleem waar de FBI voor staat heet encryptie: het versleutelen van gegevens. Om meer te weten te komen over de dader, willen rechercheurs zijn telefoon kunnen uitpluizen. Dat kan echter niet, omdat ze nog niet door de beveiliging heen zijn. Als ze het te vaak proberen, zorgt ingebouwde software ervoor dat alle gegevens worden gewist.

Technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren juist hun best gedaan om de consument ervan te overtuigen dat ze degelijke encryptie gebruiken. Ze wilden hun imago verbeteren, nadat uit informatie van klokkenluider Edward Snowden was gebleken dat de geheime dienst NSA zich via 'achterdeuren' in software met gemak toegang tot communicatiemiddelen verschafte.

Apple: achterdeur in telefoon is gevaarlijk
Apple: achterdeur in telefoon is gevaarlijk (Foto: ANP)