Rechter dwingt Apple tot helpen FBI

Redactie

Een rechter heeft Apple verplicht de FBI te helpen in een telefoon in te breken van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino.

De FBI heeft de hulp van de telefoonfabrikant nodig om informatie uit de iPhone van dader Syed Rizwan Farook te halen. Daarom bepaalde de rechter dat Apple 'redelijke technische assistentie' dient te verlenen aan de Amerikaanse opsporingsdienst.

De computergigant weigerde eerder vrijwillig mee te werken om de iPhone van de schutter te kraken. "Apple heeft exclusieve technische capaciteiten die de overheid kunnen assisteren in het afmaken van de speurtocht, maar ze hebben medewerking vrijwillig geweigerd", meldden aanklagers die de rechterlijke uitspraak nu kunnen gebruiken om de hack toch door te zetten. Het bedrijf krijgt echter wel vijf werkdagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Het bedrijf zou dan moeten bewijzen dat de uitspraak 'onredelijk bezwarend' is.

De uitspraak is zorgwekkend voor de Amerikaanse privacylobby. Experts stellen dat als de overheid zomaar bedrijven mag dwingen informatie prijs te geven zowel de privacy als de veiligheid op internet op het spel komt te staan. Ook vrezen ze dat bedrijven in landen waar wel scherpere privacywetgeving geldt de markt weg zullen snoepen van de Amerikaanse bedrijven.

Rechter dwingt Apple tot helpen FBI
Rechter dwingt Apple tot helpen FBI (Foto: BuzzT)