O'Sullivan mist bewust maximumbreak vanwege lage bonus

Frank (franklop)

Ronnie O’Sullivan heeft weer eens van zich laten spreken. De snooker-speler is meervoudig wereldkampioen en recordhouder in het maken van de zogenaamde ‘maximumbreak’, maar laat zich ook regelmatig van zijn mindere kant zien.

Zo ook vandaag. Bij het Welsh Open was de Brit op weg naar een nieuwe maximumbreak, de 147-break. Toen hij bij de 80 punten was vroeg hij aan de scheidsrechter wat de bonus was voor een maximumbreak en werd teleurgesteld toen het antwoord ‘slechts’ 10.000 pond bleek te zijn. Daar kon nog wel 2.000 pond bijkomen voor de hoogste break van het toernooi te maken, dus eigenlijk was het bedrag al 12.000 pond.

Dat vond de vijfvoudig wereldkampioen blijkbaar te weinig. In de plaats van na elke rode bal de zwarte bal weg te potten, koos hij ook één keer voor de roze bal. Geen maximumbreak dus, het publiek reageerde ontgoocheld.

"Ik had een maximumbreak kunnen maken, maar ik vond de bonus van 10.000 pond niet in overeenstemming met een 147-break. Een 147 is een heel waardevol moment en dat moet speciaal blijven. Als de prijs hoger geweest was, had ik die 147 wel gemaakt."

Dat het teleurgesteld achter bleek maakte O’Sullivan niet uit. "Ze hebben nog altijd waar voor hun geld gekregen. Nu kan nog altijd iemand een maximumbreak maken en zo heeft het publiek ook nog iets om naar uit te kijken”.

Overigens is het niet de eerste keer dat de Engelsman weigerde een 147 te maken. In 2010 in Glasgow liet hij de laatste zwarte bal (7 punten) liggen, omdat er toen geen geldprijs aan verbonden was. De Nederlandse referee Jan Verhaas wist hem toen wel te overtuigen om alsnog de laatste bal te potten voor het publiek.


O'Sullivan weigert een 147-break te maken. (Bron: YouTube)