Eerste Nederlandse medaille op Jeugd Olympische Spelen

heywoodu

Op de derde dag van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft Nederland zich op de medaillespiegel geplaatst. Schaatser Daan Baks veroverde in het Vikingskipet in Hamar brons op de 1500 meter.

Baks zette een tijd neer van 1:53,29 minuten, drie tienden boven zijn persoonlijk record. Dat was op dat moment de snelste tijd, maar na hem doken de Japanner Daichi Horikawa (1:52,96) en de Zuid-Koreaan Kim Meon-seok nog onder zijn tijd. Met name Kim was oppermachtig, want met 1:51,35 zette hij het hele veld op meer dan anderhalve seconde. Dmitrii Filimonov vertrok razendsnel en leek de tijd van Baks aan te vallen, maar de Rus stortte in de slotronde in en werd zesde. Louis Hollaar noteerde 1:55,45 en pakte de zevende plek.

Bij de dames werd er geen Nederlandse medaille gewonnen. Isabelle van Elst was net als op de 500 meter de beste Nederlandse, dit keer werd ze met 2:08,26 minuten achtste. Met 2:09,08 moest Elisa Dul genoegen nemen met de tiende stek. Het goud was ook hier voor Zuid-Korea en wel dankzij Park Ji-woo, die 2:03,53 op de borden zette. Han Mei uit China eindigde op 0,95 seconden als tweede, terwijl Noemi Bonazza met 2:05,49 op gepaste afstand het brons veroverde. 

Baks op weg naar de eerste Nederlandse medaille tijdens Lillehammer 2016 (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Baks op weg naar de eerste Nederlandse medaille tijdens Lillehammer 2016 (Foto: YIS/Thomas Lovelock)