VVD wint zetels door 'conference' Rutte

anoniem_13042019115511

Het optreden van premier Mark Rutte op het eerste Correspondents' Dinner is goed gevallen bij kiezers. De VVD zou twee zetels winnen ten opzichte van de peiling van een week geleden en uitkomen op twintig. Dat heeft opiniepeiler Maurice de Hond zondag gemeld. De twee zetels die de liberalen erbij zouden krijgen, komen vandaan bij de PVV en het CDA. Overigens zou er dan nog steeds sprake zijn van een fors verlies: de VVD heeft op dit moment 41 zetels in de Tweede Kamer.

De grappenregen van Rutte kon de PVV en de SP niet bekoren: aanhangers van die partijen gaven de premier het rapportcijfer 4,9. Bij de overige partijen scoorde hij een voldoende, tot zelfs een 8,3 bij zijn eigen VVD-achterban.

Het vertrouwen in de premier is door zijn optreden bij het Correspondent's Dinner gestegen. Ten opzichte van een maand geleden hebben aanhangers van vrijwel alle partijen meer vertrouwen in Rutte. Alleen onder de CDA-achterban bleef het vertrouwen gelijk.

De Hond vermoedt dat een herhaling van Correspondents' Dinner volgend jaar, een maand voor de verkiezingen, effect zal hebben op de campagne en de verkiezingsuitslag. Hij suggereert dat dan niet alleen de premier, maar ook andere lijsttrekkers hun komische talenten moeten kunnen tonen, om zo te komen tot een "gelijk speelveld".

VVD wint zetels door 'conference' Rutte
VVD wint zetels door 'conference' Rutte (Foto: ANP)