Vierde wereldtitel Kramer op tien kilometer

Frank (franklop)

Sven Kramer heeft voor het eerst sinds 2009, en voor de vierde keer in totaal, de wereldtitel veroverd op de tien kilometer. Op het WK afstanden in Kolomna versloeg hij met zijn 12.56,77 Ted-Jan Bloemen, tegenwoordig uitkomend voor Canada, en Erik Jan Kooiman.

Kooiman, die vorig jaar zilver pakte, moest als eerste van de favorieten een tijd neerzetten. Met 13.02,15 verbeterde hij het tot dan toe baanrecord van Kramer en moest vervolgens wachten op de twee slotritten. Wereldrecordhouder Bloemen kwam daarna op het ijs en nam door de langzame start van Kooiman al snel een ruime voorsprong. Langzaam maar zeker leverde hij in op Kooiman, maar bleef in de tussentijd altijd wel sneller. Op het eind versnelde de geboren Nederlander nog en zette een tijd net onder de dertien minuten neer.

In de slotrit wist Kramer al snel onder de tijd van Bloemen te komen en reed daarna een vlakke race. Hij hield op het eind een kleine drie seconden over op Bloemen en pakte na 2007, 2008 en 2009 zijn vierde wereldtitel op deze afstand. In totaal staat Kramer nu op zestien gouden medailles op het WK afstanden, want buiten deze vier titels heeft hij er zowel op de ploegenachtervolging, als op de 5000 meter al zes titels.