Nu ook zelfvliegend vliegtuig

Redactie

Terwijl autofrabrikanten en techbedrijven vol inzetten op de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, is er in Oostenrijk een prototype van een zelfvliegend vliegtuig gebouwd.

Diamond Aircraft heeft onlangs voor het eerst een tweemotorig toestel met succes zelfstandig laten landen. De vliegtuigbouwer heeft de techniek ontwikkeld om een vliegtuig, in geval van een noodsituatie, zelf een nabijgelegen vliegveld te laten opzoeken en zonder de inzet van een piloot te laten landen. Dit meldt de website Wired.

Het geavanceerde systeem ziet wanneer een piloot bewusteloos raakt, bijvoorbeeld door zuurstofgebrek. Op dat moment neemt de techniek de controle over het toestel geheel over, door het naar een luchthaven te sturen, waar de hulpdiensten automatisch worden gewaarschuwd. Die kunnen dan meteen na de landing de nodige eerste hulp te verlenen.

Uiteraard werkt het systeem niet bij ernstige technische problemen zoals uitval van de motoren of andere zware schade aan het toestel. In dat geval laat een enorme parachute het toestel een 'zachte' landing maken.

Nu ook zelfvliegend vliegtuig
Nu ook zelfvliegend vliegtuig (Foto: BuzzT)