Zorgen over warm en nat weer op Jeugd Olympische Winterspelen

heywoodu

Het organisatiecomité van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer maakt zich zorgen over de weersomstandigheden. In de Noorse stad is het plotseling een stuk warmer dan normaal en dat kan voor de nodige problemen zorgen.

Normaal gesproken zou het een graad of vijftien vriezen, maar de laatste dagen kennen we temperaturen van boven het vriespunt. Ook regent het behoorlijk en de verwachting is dat dat nog wel tot de openingsceremonie op vrijdag aan zal houden. Op veel plaatsen waar de wedstrijden gehouden moeten worden zorgt het voor soms gevaarlijke omstandigheden, buiten dat sneeuw tijdens de ceremonie waarschijnlijk een grote rol moet spelen.

"De afgelopen zestig uur zijn extreem zwaar geweest voor ons", aldus Tomas Holmestad van de organisatie. "We hebben te maken met weersomstandigheden die we decennialang niet gezien hebben in deze tijd van het jaar hier in Lillehammer: warm en veel regen." Onder meer in het Sjoggpark is vrijwel alle sneeuw weg. Dat is jammer, want dat was juist de plaats voor hele sneeuw- en ijssculpturen. "We hebben veel maatregelen genomen en we zouden wat stabieler weer moeten krijgen in de komende dagen", laat Holmestad weten.

"Ik ben niet bang dat we het einde niet gaan halen, het wordt alleen een grotere uitdaging nu. We hadden niet verwacht dat we voor de Winterspelen juist moesten hopen op zonnig weer om het allemaal goed door te kunnen laten gaan." De Jeugd OWS gaan vrijdag met de openingsceremonie van start, een dag later beginnen de wedstrijden. Nederland zal met dertien sporters aan de start verschijnen en uiteraard doet FOK!sport uitgebreid verslag van hun prestaties.