Drukke week voor beleggers Amsterdam

Redactie

Beleggers in Amsterdam krijgen het deze week behoorlijk druk met bedrijfsresultaten van onder meer TomTom, Heineken en AkzoNobel. Ook uit het buitenland komen veel kwartaalcijfers naar buiten. Verder staan belangrijke macro-economische gegevens op de rol.

Onlinebroker BinckBank trapt maandag de week af met zijn resultaten, terwijl navigatiebedrijf TomTom een dag later komt. Het hoogtepunt op het Damrak ligt op woensdag met cijfers van AkzoNobel, Heineken, SBM Offshore, Aperam en SnowWorld. Later in de week komen nog onder andere Acomo, Nedap en Eurocommercial Properties.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert deze week data over de industrie, inflatie, detailhandelsverkopen, handel en een voorlopige raming over de groei van de Nederlandse economie in het vierde kwartaal. Economen rekenen in doorsnee op een vooruitgang met 0,3 procent op kwartaalbasis.

Coca-Cola
In Europa en de Verenigde Staten zullen ook veel bekende bedrijven hun resultaten openbaar maken. Het gaat onder meer om Coca-Cola, TUI, Cisco Systems, Liberty Global, Twitter, Tesla Motors, Time Warner, Groupon, L'Oréal, Rio Tinto, Total, Renault en ThyssenKrupp.

Aan het macrofront staan gegevens op de agenda over de Duitse industrie, handel en economische groei en cijfers over de groei van de economie van de eurozone en de industrie in het eurogebied. In de VS komt informatie naar buiten over onder meer de winkelverkopen en het consumentenvertrouwen.

Arbeidsmarkt
De Europese beurzen sloten vrijdag met verlies na de bekendmaking van tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 1 procent op 413,94 punten. De MidKap zakte 1,1 procent naar 650,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 1,1 procent in.

Ook op Wall Street was de stemming bedrukt. De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent in de min op 16.204,83 punten. De brede S&P 500 zakte 1,9 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq spande de kroon, met een verlies van 3,3 procent vanwege een uitverkoop van internet- en andere tech-aandelen door een enorm koersverlies voor LinkedIn.

Drukke week voor beleggers Amsterdam
Drukke week voor beleggers Amsterdam (Foto: ANP)