Russische rodelaars verslaan Duitsers met extreem klein verschil

heywoodu

Rodelen staat doorgaans al bekend om de enorm kleine verschillen, maar tijdens de World Cup in Sochi maakten de estafetteploegen van Rusland en Duitsland het helemaal bont. De thuisploeg won, maar deed dat met een verschil van 0,005 seconden: vijf duizendsten van een seconde.

De snelste tijd in de estafette was al neergezet door het ijzersterke Russische team, bestaande uit Tatiana Ivanova, Semen Pavlichenko en de dubbel Mogdanov/Medvedev. Olympisch kampioene Natalie Geisenberger verloor namens Duitsland al gelijk zes tienden van een seconde, waarna kersvers wereldkampioen Felix Loch nog een paar honderdsten verloor. Tobias Wendl en Tobias Arlt leken tekort te komen om het verschil goed te maken en hadden met een paar bochten te gaan nog maar de helft van de achterstand weggewerkt. Eenmaal over de finish bleken de twee het toch nog bijna gehaald te hebben: ze kwamen 0,005 seconden tekort. Oostenrijk werd tweede, World Cup-leiders Letland werden door een crash van Eliza Cauce gediskwalificeerd.

Loch won wel de wedstrijd bij de mannen, waar hij iedereen op grote achterstand zette. Wolfgang Kindl werd op dik vier tienden tweede, voor de Italiaan Dominik Fischnaller. Oud-wereldkampioen Pavlichenko deed voorin mee, maar crashte onderin de tweede run. Wendl en Arlt wonnen de dubbels door Bogdanov en Medvedev op een halve seconde te zetten. Christian Oberstolz en Patrick Gruber pakten namens Italië het brons.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Ivanova, die een voor rodelliefhebbers bekende naam achter zich hield: Victoria Demchenko, de 20-jarige dochter van legende Albert Demchenko, werd tweede en eindigde voor het eerst op een World Cup-podium. Geisenberger moest genoegen nemen met plek drie.