Super Bowl 50: wedden op inkijk Beyoncé, Obama en puppies

heywoodu

Komende nacht is het weer zover: de Super Bowl, de grote finale van de Amerikaanse american footballcompetitie NFL. In Nederland zal het live te zien zijn op het open kanaal van FOX of bijvoorbeeld op BBC Two. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of de Carolina Panthers of de Denver Broncos de bokaal pakken, maar ook het inzetten van geld speelt een grote rol. Zoals elk jaar pakken de wedkantoren groots uit met vrij normale weddenschappen als 'hoeveel yards loopt speler A?' en 'hoeveel touchdowns worden er gescoord?', maar er zijn ook meer opvallende mogelijkheden om je geld in te zetten..

De eerste opties hebben in elk geval wat met sport te maken. Zo kan er ingezet worden op wat hoger uitvalt: het aantal touchdowns in de Super Bowl of het aantal goals bij Hamburg - Köln plus Hoffenheim - Darmstadt in de Duitse voetbalcompetitie?

Natuurlijk zijn er ook weer domkoppen die geld inzetten op het opgooien van het muntje: kop of munt? Er zijn daadwerkelijk mensen, zelfs serieuze tippers, die historische statistieken over het opgooien van het muntje erbij pakken om in te zetten. Overigens zijn er zelfs voor de munt verschillende weddenschappen mogelijk: wordt het kop of munt? Winnen de Panthers of de Broncos de toss en wat gebeurt er met het team dat de toss wint? Verliezen ze de wedstrijd of pakken ze de Super Bowl?

De halftime show is uiteraard belangrijk, voor een aanzienlijke groep mensen helaas zelfs belangrijker dan de wedstrijd zelf. Ook daar moet dus op gegokt worden, met als grote vraag: welk liedje zal Coldplay als eerste ten gehore brengen? De favoriet is overigens Adventure of a Lifetime, wat zo'n anderhalf keer de inzet oplevert. Beyoncé zal ook even acte de prèsence geven en dus is de vraag of Jay Z zich ook op het podium laat zien..de bookmakers verwachten het niet en wij hopen van harte dat ze gelijk krijgen.

Natuurlijk zouden we FOK! niet zijn als we de volgende niet even melden: we krijgen 1,3 keer de inzet als er een fikse inkijk richting Beyoncé d'r voorgevel is te zien, grote kans op succes dus. Zeven keer de inzet krijg je als de zangeres met een hoed ten tonele verschijnt. Let wel: het moet bij de start van het optreden zijn, een tiara of iets als een sjaal telt niet als hoed, maar een helm telt wél mee!

Super Bowl 50 belooft een duel te worden tussen quarterback Peyton Manning van de Denver Broncos...(PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Super Bowl 50 belooft een duel te worden tussen quarterback Peyton Manning van de Denver Broncos...(PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Over 'muziek' gesproken: Lady Gaga zal het volkslied zingen en dus kan er ingezet worden. Doet ze meer of minder dan 135 seconden over? Volgens de wedkantoren zal het erom spannen en dus zijn de regels duidelijk: de tijd begint als Gaga de eerste noot begint en het eindigt zodra de laatste noot klaar is, om enige onduidelijkheid te voorkomen. Men verwacht trouwens dat ze elk woord zingt, maar als ze toch een woord uit de Star Spangled Banner laat kun je je geld ruim verzevenvoudigen.

Het is de vijftigste Super Bowl en dus wordt de wedstrijd ook wel aangeduid als Super Bowl 50 in plaats van het gebruik van Romeinse cijfers, zoals te doen gebruikelijk. Daarom: weddenschappen met het getal 50! Wordt er een field goal van exact 50 yards gemaakt? Zeven keer de inzet. Scoren de teams bij elkaar precies 50 punten, dan krijg je dertien keer je inzet. De dikste jackpot is echter te pakken bij een score van exact 50-50 na de reguliere speeltijd: als je daar op inzet en het komt uit win je maar liefst 5050 keer je inleg. 

Ook op de commentatoren kun je natuurlijk inzetten. Waar het in Nederland gratis geld zou zijn om in te zetten op vaste uitspraken van Herbert Dijkstra, Maarten Ducrot of de legendarische Hans van Zetten kunnen de Amerikanen hun dollars kwijt op welke naam als eerste genoemd wordt. Wordt Panthers-coach Ron Rivera als eerste genoemd door 'any member of the CBS broadcast team' of zal men toch eerder Broncos-coach Gary Kubiak noemen? Rivera is met een notering van 1,69 de favoriet. Geld is er ook te verdienen op het wel of niet melden van het feit dat Kubiak in zijn speeltijd de back-up was van Broncoslegende John Elway, iets waarvan de wedkantoren verwachten dat het wel gebeurt.

Voormalig scheidsrechter Mike Carey zal op CBS regelmatig zijn mening geven en dus kan er weer ingezet worden: heeft hij elke keer gelijk over een challenge of een video review, zoals de bookmakers verwachten, of zit hij er een keer naast? En wordt hem meer of minder dan vier keer naar zijn mening gevraagd?

...en Cam Newton van de Carolina Panthers (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
...en Cam Newton van de Carolina Panthers (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Politiek is belangrijk en dus kun je weer inzetten: worden Donald Trump, Hilary Clinton of Bernie Sanders genoemd? De wedkantoren verwachten gelukkig van niet, maar toch kun je je geld verdrievoudigen als het wel gebeurt. Elf keer je inzet is overigens te verdienen met een ook wel opvallende weddenschap: niet iedereen zal blij zijn met een aardbeving (!), maar als jij er geld op hebt staan kun je toch mooi juichen als de lokale bebouwing instort.

American football staat erom bekend dat men nogal eens wat hoofdblessures oploopt en dus kun je weer inzetten: wordt er wel of geen speler gecontroleerd op een hersenschudding tijdens de wedstrijd? De bookmakers denken van wel. In de NFL wordt opgetreden tegen 'overdreven vieren' van een score en dus is de vraag of een speler daar vanavond voor gestraft wordt, iets wat de wedkantoren overigens niet verwachten. Verder wordt verwacht dat president Obama de Panthers als winnaar kiest - maar als hij toch voor de Broncos gaat win je 3,35 keer je inzet - en de Dow Jones gaat naar verwachting een beetje naar beneden op maandag.

En omdat het nog net iets gekker kan: bij een enkele Amerikaanse bookmaker kan ingezet worden op de Puppy Bowl, inderdaad, een wedstrijd met jonge hondjes. Het wordt georganiseerd door Animal Planet en hondjes uit het asiel 'spelen' tegen elkaar om de titel. Team Fluff is overigens de favoriet in het duel met Team Ruff.

Tot slot: de Carolina Panthers zijn favoriet voor de winst in de Super Bowl, maar dat geheel terzijde.