Olympische geschiedenis in het kort - 11

heywoodu

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

De Spelen van 1928 vonden plaats in Amsterdam, maar de timing kwam koningin Wilhelmina niet helemaal uit. Hare Majesteit wilde de Spelen verplaatsen, zodat het beter bij haar vakantie in Noorwegen zou passen.

Marathonloper Carlo Airoldi maakte een fikse reis om op de Spelen van 1896 te komen. Hij vertrok te voet uit Milaan, wandelde onder meer door Kroatie, Oostenrijk en Turkije en arriveerde vervolgens in Griekenland. De Griekse kroonprins ontving hem met alle egards na een voettocht van vier weken. Het werd echter een fiasco voor Airoldi: hij gaf toe ooit eens een financieel prijsje te hebben geaccepteerd voor een hardloopwedstrijd. Dikke pech voor de Italiaan, want hij was dus een 'professional' en mocht niet meedoen.

Na de kwartfinale van het olympisch voetbaltoernooi van 1936, tussen Peru en Oostenrijk, bestormde Peruviaanse fans het veld uit vreugde over de 4-2 zege. Adolf Hitler himself besloot dat de wedstrijd daarom opnieuw gespeeld moest worden, maar daar was Peru het begrijpelijk niet mee eens. De Zuid-Amerikanen trokken zich terug en Oostenrijk stond in de halve finales.

De Fransman Antoine Deneriaz zorgde tijdens de Spelen van Turijn in 2006 voor een daverende verrassing op de afdaling. Hij ging als laatste naar beneden en zette tegen alle verwachtingen in de snelste tijd neer en won dus goud. Bovenstaand filmpje focust vooral op de twee Oostenrijkse commentatoren en hun liveverslag op de nationale tv. Op het moment dat Deneriaz als laatste naar beneden ging stond hun Michael Walchhofer nog in de gouden positie en zo groot was de kans natuurlijk niet dat de Fransman hem af zou troeven...(Bron: YouTube)

De Japanner Takeichi Nishi won olympisch goud bij het paardenspringen in 1932 in Los Angeles. In 1945 overleed hij tijdens de strijd om Iwo Jima als commandant van een tankdivisie, gekleed in ruiterslaarzen en inclusief een zweep in zijn hand.

De olympische marathon van 1912 in Stockholm was loodzwaar, velen haalden de finish niet. Zo ook de Japanner Shizo Kanakuri, die uit pure vermoeidheid een tuin instrompelde. Daar was een gezin lekker aan het eten en men besloot de atleet was sap te geven en hem op bed te leggen. Een paar uur later werd hij wakker en vertrok hij terug naar Japan, waar hij zijn verhaal uit pure schaamte stil hield. Heel veel later, in 1966, kwam de Zweedse tv hem op het spoor. Men bood Kanakuri de kans aan om naar Stockholm terug te keren en de marathon alsnog uit te lopen, iets wat de krasse Japanner graag accepteerde. "Het was best een lange wedstrijd. Tussen de start en de finish ben ik getrouwd en heb ik zes kinderen en tien kleinkinderen gekregen", liet hij na de finish weten.

Zeldzame beelden: de Fransman Joseph Guillemot verslaat op de 5 kilometer in 1920 de Fin Paavo Nurmi, volgens velen de grootste olympiër aller tijden (Bron: YouTube)

De Olympische Spelen van 1956 werden gehouden in Melbourne, maar Australië kende nogal strenge regels omtrent de gezondheid van paarden. Het gevolg was dat de paardensport een stukje verderop werd gehouden, in het Zweedse Stockholm.

Waterpolo op de Spelen van 1956, Sovjet-Unie tegen Hongarije. Het werd een letterlijk bloedbad, want de spanningen liepen ernstig hoog op. Niet verbazend, want tijdens de wedstrijd vielen Sovjettanks de Hongaarse hoofdstad Budapest binnen. Ook de spelers openden de oorlog, net als aanwezige fans. De politie moest de boel ontruimen en volgens ooggetuigen kleurde het water rood. Oh ja, Hongarije won met 4-0.

De grote bokslegende Cassius Clay - de latere Muhammad Ali - had weinig zin in de vlucht naar Rome, waar de Spelen van 1960 gehouden werden. De bokser was zelfs zo bang dat hij een parachute kocht bij een legerwinkel en deze de hele vlucht omhield. Gelukkig bad hij ook nog regelmatig tijdens de vlucht, want de parachute was niet nodig.