Langlaufer Sundby domineert klassieke 50 kilometer in Oslo

heywoodu

Langlaufer Martin Johnsrud Sundby heeft met overmacht de 50 kilometer klassieke stijl in Oslo gewonnen. De jaarlijkse wedstrijd tijdens het Holmenkollen Festival in de Noorse hoofdstad werd afgewerkt in dichte mist, waardoor er voor de vele duizenden toeschouwers maar weinig te zien was.

Na ruim tien kilometer vormde zich een kopgroep op initiatief van World Cup-leider Sundby. Hij kreeg landgenoten Niklas Dyrhaug en Didrik Tønseth met zich mee, net als de Zwitser Dario Cologna en de Rus Maxim Vylegzhanin. Cologna moest niet veel later de race staken, terwijl Tønseth en Vyleghzanin de twee andere Noren na een kleine 35 kilometer moesten laten gaan. 

Tot zo'n acht kilometer voor de finish kon Dyrhaug in het spoor van zijn landgenoot blijven, maar vanaf dat moment was Sundby oppermachtig. Dyrhaug moest hem laten gaan en moest genoegen nemen met een tweede plek op twintig seconden van Sundby. Vyleghzanin eindigde op ruim een minuut op de derde plek, terwijl verder alleen Tønseth (+1:35) en Sergey Turyshev (+2:35) binnen de drie minuten bleven.

Sundby won eerder dit seizoen ook al de Tour de Ski met grote overmacht (Foto: Getty)