Koerdische spits krijgt megaschorsing voor 'ideologische propaganda'

kamperdijk

De spanningen in Turkije tussen de Koerden en Turken zijn ook naar het voetbalveld overgeslagen. De Koerdische voetballer Deniz Naki krijgt een straf van twaalf wedstrijden opgelegd omdat hij zich volgens de Turkse voetbalbond schuldig maakte aan 'ideologische propaganda'. De speler schreef namelijk op Facebook 'leve de vrijheid' in het Koerdisch.

Naki komt uit voor de club Amedspor uit de Oost-Turkse plaats Diyarbakir waar op dit moment hevige gevechten plaats vinden tussen het Turkse leger en het Koerdische PKK. Toen de derdeklasser Amedspor de club Bursaspor, die uitkomt in de Turkse Liga, met 1-2 versloeg in de Turkse beker was de vreugde voor de Koerdische spelers enorm. De spelers werden namelijk tijdens de wedstrijd constant uitgefloten. Ook weigerde de Turkse commentator de naam van de Koerdische club te noemen, hij had het echter over 'wij' en 'zij'. 

Op Facebook schreef Naki na de wedstrijd:  “Dit was een erg belangrijke overwinning voor ons. We hebben ons getoond in een in alle opzichten smerige wedstrijd. We zijn trots dat we voor onze mensen hebben gevochten en dat we hen een sprankje hoop kunnen bieden in deze moeilijke tijden. Wij van Amedspor geven niet op (…) Kinderen horen niet te sterven." Hij voegde onderaan de post 'leve de vrijheid' in het Koerdisch toe.

De Turkse voetbalbond was echter niet gediend van deze actie en beschuldigt de speler van 'ideologische propaganda'. De spits hangt nu een schorsing van twaalf wedstrijden boven het hoofd. Ook wordt zijn club Amedspor gestraft omdat de supporters bij een eerdere bekerwedstrijd de uitspelende club uitfloten. De volgende bekerwedstrijd, tegen Fenerbahçe, zal waarschijnlijk in een leeg stadion gespeeld moeten worden. Als de bond de straffen echt uitvoert zal Amedspor uit het bekertoernooi stappen, meldde het bestuur van de club.