Gouden ijshockeycoach VS overleden

heywoodu

De Amerikaanse ijshockeycoach Jack Riley is op 95-jarige leeftijd overleden. De voormalig ijshockeyer maakte deel uit van de Amerikaanse ploeg op de Olympische Winterspelen van 1948 in St Moritz, net als van de bronzen ploeg op het WK een jaar later.

In 1960 behaalde Riley echter zijn grootste succes. Als coach van de Amerikaanse ijshockeyploeg hielp hij zijn spelers op eigen ijs in Squaw Valley naar olympisch goud. In de finale werd het zwaar favoriete Tsjechoslowakije met 9-4 verslagen. "Het was niet altijd liefde, maar deze groep werd één op het moment dat het echt telde...op het ijs", schreef Riley later in een boek over de vooraf onwaarschijnlijk geachte zege van de hockeyploeg. 

In Squaw Valley wonnen de Amerikanen alle zeven wedstrijden, waaronder tegen aartsrivalen Canada en de Sovjet-Unie. De veteraan uit de Tweede Wereldoorlog was daarnaast maar liefst 36 jaar de coach van de collegeploeg van het Amerikaanse leger: de Army Black Knights. Sinds 1998 maakte Riley deel uit van de Hall of Fame van de wereldijshockeybond IIHF. "Veel mensen kennen hem vooral als coach van 1960, maar hij heeft zijn hele leven toegewijd aan het opleiden van jonge spelers. Hij was altijd beschikbaar voor iedereen in het hockey, met name jonge spelers en coaches die iets wilden leren", aldus Lou Vairo van de Amerikaanse ijshockeybond.