OM blijft verkoop Mein Kampf aanvechten

Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof eerder in de week over de verkoop van Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler. Het hof had een Amsterdamse galeriehouder die het omstreden boek verkocht, ontslagen van rechtsvervolging.

Een veroordeling zou in strijd zijn met het recht van de verdachte op vrije meningsuiting, oordeelde het hof in Amsterdam. Bovendien vond het gerechtshof dat het boek een belangrijke rol speelt in het maatschappelijke debat en is de tekst van Mein Kampf ook op internet en in bibliotheken te vinden.

Het OM meent echter dat de galeriehouder zich schuldig maakt aan het verspreiden van "een voorwerp waarin uitlatingen zijn opgenomen die zijn aan te merken als groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie van Joden wegens hun ras en godsdienst."

De rechtbank besliste eerder dat de verkoop van het omstreden boek strafbaar is, maar dat de verkopende galeriehouder daarmee zelf niet aanzette tot haat of discriminatie. De man kreeg toen geen straf. Justitie was het daar niet mee eens en eiste in hoger beroep een geldboete van 1000 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk.

OM blijft verkoop Mein Kampf aanvechten
OM blijft verkoop Mein Kampf aanvechten (Foto: ANP)