X Games- en BMX-legende Dave Mirra (41) overleden

heywoodu

BMX-legende Dave Mirra is op 41-jarige leeftijd overleden, zo melden Noord-Amerikaanse media. De Amerikaan zou zich in Greenville in North Carolina zelf van het leven hebben beroofd.

Mirra is een absolute legende in het freestyle BMX'en en op de X Games, de 'Olympische Spelen voor extreme sporten', zoals freestyle BMX en skateboarden. Tussen 1996 en 2005 won hij maar liefst veertien gouden medailles, allemaal op de onderdelen Park en Vert. Daarnaast sleepte hij nog zes zilveren en vier bronzen plakken in de wacht en zette hij een bijzondere reeks neer: vanaf de eerste X Games in 1995 tot en met de editie van 2009 won hij, op 2006 na, altijd minstens één medaille. 

In 2008 won Miracle Boy ook nog brons in het rallycross, waarmee hij als eerste sporter zowel met als zonder gemotoriseerd voertuig een X Games-medaille won. Zijn totaal van 24 medailles werd in 2013 voorbijgestreefd door skateboarder Bob Burnquist, maar Mirra staat nog altijd tweede op de ranglijst. Dat geldt ook voor het totaal aantal medailles, want alleen skateboarder Shawn White won er met vijftien stuks meer.

Dave Mirra, een van de meest dominante atleten ooit op de X Games (Bron: YouTube)