Schorsingen kosten Russische gewichtheffers olympisch startbewijs

heywoodu

De Russische gewichtheffers zullen naar alle waarschijnlijkheid minstens één startbewijs voor de Olympische Spelen van komende zomer in moeten leveren. Wereldgewichthefbond IWF heeft de Russen Ilya Atnabaev en Denis Kekhter voor vier jaar geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels.

Bij Atnabaev werden sporen van het bij gewichtheffers immens populaire - en verboden - stanozolol gevonden. Kekhter was zo onhandig om teveel dopingtests te missen. Beide sporters wonnen op het EK junioren van 2014 gouden medailles, maar waren nog niet van olympisch niveau. 

Toch kan het een groot gevolg hebben voor de Russen, want sinds de olympische kwalificatie is begonnen zijn er nu vier gewichtheffers uit het land geschorst. Dat betekent dat men één startbewijs in zal moeten leveren. Als er voor de Spelen nog twee schorsingen bij gaan komen moet er nog een plek afgestaan worden. Ook dat is niet onmogelijk, want tegen vier andere Russen loopt nog een zaak. Zij zijn voorlopig uitgesloten, maar nog niet definitief geschorst en tellen dus ook niet mee.

Bij negen schorsingen in twaalf maanden tijd moeten gewichtheffers uit een land de Spelen zelfs helemaal missen, maar dat lijkt zelfs Rusland niet te gaan lukken.