Utrecht legt ideeëloos PSV over de knie

Maarten (rubbereend)

Koploper van de Eredivisie, nog actief in de Champions League, maar de KNVB beker moet PSV aan zich voorbij laten gaan. Een uiterst georganiseerd FC Utrecht bleek te sterk: 1-3.

Vooraf was het nog de vraag waar de Eindhovenaren hun zinnen op hadden gezet. Had de ploeg voldoende vertrouwen om dit seizoen voor drie prijzen te gaan, of zou die formatie zich gaan richten op de tweestrijd met Atlético Madrid en de titel in de Eredivisie? Uit de eerste helft viel op te maken dat de equipe van oefenmeester Phillip Cocu voor het laatste koos.

Want het was afwachtend en daardoor bijzonder terughoudend wat PSV in het eigen stadion liet zien. Toch waren de eerste mogelijkheden nog wel voor die ploeg, maar doelman Robin Ruiter hield zowel nieuwkomer Marco van Ginkel als aanvalsleider Luuk de Jong van scoren. Daarna groeiden de bezoekers in de wedstrijd en dat bleek PSV te machtig.

Ramselaar en Haller blinken uit

Eerst zorgde Bart Ramselaar voor de openingstreffer toen de bal plots voor zijn voeten kwam en vijf minuten voor de rust gaf Sébastien Haller, die overigens al anderhalve maand niet meer had gescoord, zijn team nog wat extra lucht: 0-2. En dat was eigenlijk een meer dan terechte tussenstand.

Waar er na de rust een werverstorm van PSV werd verwacht, bleef die kwaliteitsimpuls eigenlijk uit. De visite uit Utrecht bleef bijzonder simpel overeind en kwam zelfs opnieuw tot scoren. De jonge Ramselaar glipte op doodeenvoudige wijze langs Jetro Willems en hij mikte de bal gedecideerd in de verre hoek: 0-3.

Utrecht legt zwaktes PSV bloot

Het was wellicht schrijnend om te zien hoe de koploper van de Eredivisie te kijk werd gezet, des te indrukwekkend was de wijze waarop Utrecht dat voor elkaar kreeg. De gastheer wist zich totaal geen raad met de zeer strakke organisatie van de bezoekers en verdedigend speelde dat team eigenlijk ook niets klaar. De huidige nummer zeven van de Eredivisie maakte er bijna een sport van om de zwaktes van de lijstaanvoerder keer op keer bloot te leggen.

Toch kwam PSV, met nog een kwartier te spelen, ook tot scoren. Uit een vrije trap van Davy Pröpper zeilde de bal via de schouder van Ramon Leeuwin over doelman Ruiter heen: 1-3. Daarna werd het duidelijk hoeveel kracht de speelwijze van Utrecht had gekost. Bijna iedere speler aan die kant zat er volledig doorheen, maar PSV wist nog steeds amper een bres in de enigszins verzwakte muur te slaan.

PSV kan zich richten op CL en competitie

De uitploeg hield heel knap stand en plaatste zich uiteindelijk meer dan terecht voor de halve finale. De Eindhovenaren kunnen zich nu in ieder geval richten op de Champions League en de competitie. Dan mag die ploeg echter wel beter voor de dag komen dan het vandaag deed.

De FC Utrecht-spelers vieren feest na het behalen van de halve finale van de KNVB-beker (Pro Shots / Erwin Spek)
De FC Utrecht-spelers vieren feest na het behalen van de halve finale van de KNVB-beker (Pro Shots / Erwin Spek)