Medische gegevens op straat door datalek

Redactie

Door een "ernstige fout" zijn de gegevens van patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat komen te liggen. Daarover heeft het Belgische IT-bedrijf iGuana, verantwoordelijk voor het versturen van de databestanden, de ziekenhuizen maandag geïnformeerd.

Uit een persbericht dat iGuana op haar website heeft geplaatst, blijkt dat de documenten tweemaal gedownload zijn. Uit analyse van de IP-adressen blijkt dat Omroep MAX deze gegevens heeft gedownload. Ook een bedrijf dat werkzaam is in de IT-sector heeft de gegevens in handen. Omroep MAX heeft aangekondigd om komende dinsdag tijdens het programma Meldpunt aandacht aan deze kwestie te besteden.

De gegevens werden op een beveiligde server bewaard, maar door een menselijke fout is tijdens de migratie naar een andere webserver de beveiliging niet mee overgezet. Na het ontdekken van deze fout is volgens iGuana de server direct offline gehaald en zal dat in de toekomst ook blijven.

Het bedrijf benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers en dat de informatie niet bruikbaar is voor derden. Bij een van de Nederlandse ziekenhuizen gaat het om gegevens van 4559 patiënten. Het gaat om patiëntnummer, naam, geboortedatum, geslacht het specialisme en locatie. Bij het andere Nederlandse ziekenhuis gaat het om een pdf-document met een technische softwarebeschrijving waar ook screenshots in staan en waarbij van 52 patiënten het patiëntennummer en hun naam zichtbaar waren. Van één patiënt was ook een BSN-nummer te herkennen in een screenshot.

In het geval van het Belgisch ziekenhuis gaat het om resultaten van één technisch onderzoek. De records zijn ongestructureerd, wat betekent dat de gegevens niet aan elkaar gerelateerd kunnen worden.

De consumentenrubriek Meldpunt van Omroep MAX bracht eerder al aan het licht dat het in Nederland gaat om het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.

Datalek bij drie ziekenhuizen
Datalek bij drie ziekenhuizen (Foto: BuzzT)