EK shorttrack: Knegt neemt revanche en wint 500 meter

Boris (borisz)

Suzanne Schulting staat op de Europese kampioenschappen in Sochi in de halve finale op de 500 meter. Ook Lara van Ruijven staat bij de laatste acht. Jorien ter Mors is verrassend uitgeschakeld. 

Schulting won overtuigend haar heat. Van Ruijven ging als tweede achter Elise Christie mee naar de halve finale. Ter Mors werd derde achter Charlotte Gilmartin (GB) en Veronique Perron (Fra) en was uitgeschakeld. 

Bij de heren ging Sjinkie Knegt eenvoudig door nadat hij Shaolin Sandor Liu zag wegglijden. Van de Wart, derde op de 1500 meter, ging in zijn heat zelf onderuit en miste de halve finale. Daan Breeuwsma moest zijn meerdere erkennen in Semen Elistratov (Rus) en Viktor Knoch (Hon). 

Update 14.25 uur

Suzanne Schulting en Lara van Ruijven staan in de finale op de 500 meter. In de allerlaatste bocht werd Suzanne Schulting gehinderd door Evgeniya Zakharova en kwam ten val. De Russin kreeg een penalty en Schulting werd toegevoegd aan de finale. Van Ruijven won uiteindelijk de heat. 

Update 14.31 uur

Sjinkie Knegt staat ook in de finale. De titelverdediger ging eenvoudig als tweede naar de finale achter de Rus en winnaar van de eerste afstand Semen Elistratov. De finales beginnen over een kwartier. 

Update 14.50 uur

In de tweede bocht gaat Suzanne Schulting onderuit en werd uiteindelijk vierde. De zege ging naar Elise Christie, die eerder ook de 1500 meter al won. De Schotse staat nu met de maximale 68 punten aan kop in het klassement. Lara van Ruijven werd tweede en pakte 21 punten. Ze had er al één van de 1500 meter en klom daarmee naar de tweede plek in het klassement. Schulting en Ter Mors staan nu derde en vierde in de ranking met 21 punten. 

Update 15.10 uur

Sjinkie Knegt heeft revanche genomen na zijn mislukte 1500 meter. De titelverdediger won de 500 meter en is weer terug in het toernooi. Knegt passeerde op het juiste moment de Russen Semen Elistratov and Dmirty Migunov en kon de race vervolgens winnend afmaken. Elistratov werd tweede en blijft wel de leider in het klassement. 

Knegt pakt 34 punten en neemt de tweede plek in het algemeen klassement. Zondag gaat het toernooi verder met de 1000 meter. De beste acht rijders rijden tenslotte nog de superfinale over 3000 meter.