Goede start Ter Mors op EK shorttrack, Knegt faalt

Boris (borisz)

Jorien ter Mors is het Europees kampioenschap shorttrack in Sochi begonnen met een tweede plaats op de 1500 meter. Suzanne Schulting werd derde. Bij de heren ging het bij titelverdediger Sjinkie Knegt in de halve finale al mis. 

Ter Mors en Schulting wonnen heel eenvoudig hun halve finale en mochten naar de eindstrijd. Lara van Ruijven, die in de heat met Schulting in actie kwam, moest genoegen nemen met een vierde plek en ging naar de B-finale. Van Ruijven werd uiteindelijk tweede in de B-finale en pakte daarmee een punt voor het algemeen klassement. 

In de finale reden de Nederlandse dames steeds op kop en konden de aanvallen van de Elise Christie afweren. In het slot ging het echter mist en kon titelverdediger toch de doorsteken naar de koppositie en de race winnen, wat goed is voor 34 punten in het algemeen klassement. Ter Mors werd tweede en Schulting derde. Beide dames houden respectievelijk 21 en 13 punten over aan hun klassering. 

Bij de heren greep titelverdediger Knegt naast een finaleplek. In de halve finale met landgenoten, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma in de race, werd hij derde. Van der Wart won de heat en de Hongaar Shaolin Sandor Liu ging als tweede mee. Breeuwsma werd vierde en moet net zoals Knegt genoeg nemen met een plek in de B-finale. De titelverdediger won de B-finale, werd daarmee achtste en pakte een punt voor het algemeen klassement. Breeuwsma werd uiteindelijk tiende. 

De finale bij de heren werd uiteindelijk gewonnen door Semen Elistratov, de Russiche favoriet bij afwezigheid van Viktor An. Tweede werd Shaolin Liu en Van der Wart ging er uiteindelijk verrassend met de derde plek er van door. Het toernooi gaat later vandaag verder met de 500 meter.