Kamer wil meer invloed studenten en docenten

Redactie

Studenten en docenten moeten veel meer te vertellen krijgen op hun eigen universiteit of hogeschool. Een meerderheid van de Tweede Kamer zal daar donderdag via verschillende voorstellen op aandringen bij onderwijsminister Jet Bussemaker.

Regeringspartij PvdA vindt dat de medezeggenschapsraad moet worden betrokken bij de keuze van een nieuwe bestuurder. Ook moeten studenten en docenten een royaler vetorecht krijgen en een betere toegang tot informatie. Verder moet er een student in het college van bestuur komen.

"Medezeggenschap moet niet alleen kunnen blaffen, maar ook kunnen bijten. We moeten de macht verplaatsen van de bestuurskamer naar studenten en docenten", zegt PvdA'er Mohammed Mohandis. Volgens hem "is er iets goed mis in de manier waarop onderwijsinstellingen bestuurd worden".

Omzeilen
Ook de SP wil dat studenten en leraren instemmingsrecht krijgen voor de benoeming en het ontslag van onderwijsbestuurders. Het plan van Bussemaker zelf gaat de SP niet ver genoeg. "Personeel en studenten krijgen hooguit wat adviesrechten, die makkelijk omzeild kunnen worden", stelt Jasper van Dijk (SP).

D66 wil de medezeggenschap ook voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo beter regelen. Nu leggen bestuurders vooral verantwoording af aan de inspectie en 'Den Haag', stelt D66'er Paul van Meenen. "Een goed bestuur kan en moet kunnen uitleggen welke keuzes het maakt. Het onderwijs is van en voor de leerlingen, ouders, studenten en docenten. Betrek ze bij de school en laat ze meebeslissen."

De Kamer debatteert donderdag over onderwijsbestuur. Het Maagdenhuis in Amsterdam werd vorig jaar bezet om meer inspraak voor met name studenten te krijgen.

Kamer wil meer invloed studenten en docenten
Kamer wil meer invloed studenten en docenten (Foto: ANP)