Waterpoloërs zo goed als zeker van OKT na thriller

Nattekat

De Nederlandse waterpoloërs zijn zo goed als zeker van deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Triëst. De mannen wonnen dinsdag in een thriller van Georgië en zijn zo verzekerd van een plek bij de beste twaalf op het EK in Belgrado.

Normaal gesproken betekent dat ook deelname aan het OKT, maar er is wel een voorbehoud. Landen uit andere werelddelen die recht hebben op een plekje op het toernooi in Italië kunnen zich nog de hele dag aanmelden. Pas vanaf een negende plek op het EK is Oranje zeker van een ticket, maar de verwachting is dat drie landen die wel recht hebben op een plekje niet zullen deelnemen.

Tegen Georgië boog Nederland een vroege achterstand (2-4) om naar een 7-5-voorsprong. Met nog drie seconden op de klok werd het echter 9-9 en moesten strafworpen de beslissing brengen. Ook de reguliere penaltyreeks bleek niet afdoende. Roeland Spijker raakte de paal, maar doelman Eelco Wagenaar redde op de vijfde worp van Revaz Imnaishvili. Wagenaar besliste de match door een tweede redding na zestien penalty's.

Waterpoloërs 'officieus' naar OKT na thriller
Waterpoloërs 'officieus' naar OKT na thriller (Foto: ANP)