IS-blad bevestigt dood 'Jihadi John'

Redactie

Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben de dood van de Britse beul 'Jihadi John' bevestigd. In het tijdschrift Dabiq van de beweging is een lofrede te vinden over de beul die in het Westen vooral bekend werd om zijn verfijnde Britse accent in executiefilmpjes van IS.

Inlichtingenwebsite SITE meldde dinsdag dat de strijder wordt aangeduid als Mohammed Emwazi. Hij was een Brit met een Arabische achtergrond. Het Amerikaanse leger zei in november al "vrijwel zeker" te zijn dat hij was omgekomen bij een luchtaanval met een drone. In Dabiq wordt bevestigd dat de Brit in november in de 'hoofdstad van het kalifaat' Raqqa door een droneaanval werd gedood.

In de lofrede voor de jihadist stelt IS dat Emwazi voor zijn reis naar Syrië in 2013 nauwlettend in de gaten werd gehouden door de Britse veiligheidsdienst MI5. Hij zou tijdens een van zijn reizen zelfs zijn verhoord door medewerkers van de dienst. Emwazi was in Koeweit geboren, maar woonde tijdens zijn studiejaren in West-Londen.

In een recente video waarin IS dreigt met aanslagen in Groot-Brittannië is een andere Britse man te zien, samen met een kind dat ook uit Groot-Brittannië komt. De Britse veiligheidsdiensten doen onderzoek naar de video.

IS-blad bevestigt dood 'Jihadi John'
IS-blad bevestigt dood 'Jihadi John' (Foto: ANP)