Fabrikanten akkoord met goedkopere klantenmotoren

JimmyManna

De FIA en de fabrikanten die momenteel actief zijn in de Formule 1, hebben dinsdag in Genève overeenstemming bereikt over de toekomstige motorreglementen. Als gevolg van de overeenkomst zullen de kosten voor de motoren omlaag gaan en kunnen de fabrikanten daardoor de garantie geven dat alle Formule 1-teams een krachtbron zullen krijgen. De nieuwe regels, die nog officieel goedgekeurd moeten worden door het World Motor Sport Council, zullen vanaf 2018 in gaan.

FIA-president Jean Todt en Bernie Ecclestone wilden graag een goedkope klantenmotor introduceren wanneer de huidige motorfabrikanten Honda, Mercedes, Ferrari en Renault niet met een goedkopere oplossing konden komen. Het viertal fabrikanten was daar op tegen en gaan nu akkoord met een kostenverlaging. In ruil daarvoor blijven de huidige V6-motoren nog tot minimaal 2020 in de Formule 1.

Verder wordt het aantal te gebruiken versnellingsbakken per jaar gereduceerd tot drie per rijder. Het veelbesproken voorstel om bijtanken terug te krijgen in de Formule 1, werd zoals verwacht afgewezen.