'Hennis moet inzicht geven in kosten JSF'

Redactie

De aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF kan door schommelingen in de wisselkoers tussen euro en dollar veel duurder uitvallen. De Algemene Rekenkamer vindt dat minister Jeanine Hennis van Defensie de Tweede Kamer meer inzicht moet geven in hoe zij deze risico's het hoofd wil bieden. Dat schrijft de Rekenkamer dinsdag in een brief aan de Kamer.

De Joint Strike Fighter (JSF) ofwel F-35 wordt de opvolger van de F-16 bij de luchtmacht. In haar begroting schreef Hennis in september al dat de aanschaf van 37 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen door de duurdere dollar mogelijk een half miljard euro meer gaat kosten. Ze wilde toen haar budget nog niet aanpassen aan de nieuwe schatting, omdat dat ingrijpende maatregelen zou vergen terwijl het onzeker is of die nodig zijn.

De Rekenkamer mist die verantwoording. Ze wijst erop dat in deze kabinetsperiode ons land al wel verplichtingen moet aangaan voor de aankoop van 24 en mogelijk zelfs 32 F-35's.

Geen compensatie

Defensie krijgt geen compensatie voor de slechtere wisselkoers zoals wel bij andere projecten gebeurt. Het kabinet heeft afgesproken niet meer dan 4,5 miljard voor het project uit te trekken.

Hennis stelt in een reactie dat een volgend kabinet moet beslissen hoe wordt omgegaan met de schommelende wisselkoersen. Ze sluit ook niet uit dat uiteindelijk een potje van ruim 250 miljoen, dat nu alleen mag worden gebruikt als de ontwikkeling van het toestel hoger uitvalt, toch nog zal worden ingezet om de koersverschillen te compenseren.

'Hennis moet inzicht geven in kosten JSF'
'Hennis moet inzicht geven in kosten JSF' (Foto: ANP)