Bergsma zegt af voor NK, maar wil wel aanwijsplek

kamperdijk

Het deelnemersveld van het NK allround in Heerenveen (22-24 januari) wordt alsmaar kleiner. Na afmeldingen van onder meer Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Douwe de Vries ziet ook Jorrit Bergsma af van deelname aan het NK. Bergsma verkiest de marathonwedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk boven het nationale allround kampioenschap.

"Ik heb in het voorseizoen veel gereden en dit lijkt mij nu de beste manier om mij voor te bereiden op de WK in Kolomna. Ik vind het erg jammer dat ik me heb afgemeld. Ik vond het vorig jaar een zeer leuk toernooi, maar kies nu voor dit omdat ik in februari in topvorm wil zijn." Ook zegt de 29-jarige atleet van Jillert Anema zich meer te willen richten op duurtraining in plaats van sprinttraining.

Bergsma hoopt wel mee te mogen doen aan het WK allround in maart. De plaatsing voor dat toernooi verloopt via een klassement over de 1500 en 5000 meter dat wordt opgemaakt tijdens de World Cup in het Noorse Stavanger. De top 3 van het NK mag meedoen aan die World Cup. Omdat Bergsma niet meedoet zal hij dus niet mogen starten in Stavanger en zal hij ook niet aan het WK allround mee mogen doen. Hoewel Bergsma niet bekend staat als een sterke allrounder hoopt hij toch dat de KNSB hem aan zal wijzen zodat hij toch nog kans maakt voor het WK allround in Berlijn.