"Waterpolosters zijn gewaarschuwd"

Nattekat

Eerder vandaag behaalden de Nederlandse waterpolodames hun vijfde overwinning in de poulefase, waarmee de ploeg van Arno Havenga ongeslagen naar de kwartfinales gaat. Erg gemakkelijk ging dat echter niet, pas in de laatste minuut kwam Nederland voor het eerst op een voorsprong tegen Griekenland. Volgens oud waterpolo-international Iefke van Belkum was de wedstrijd van vandaag een grote waarschuwing richting Oranje.

"Nederland moet het echt bij zichzelf zoeken. Zonder agressie en de juiste concentratie, krijg je zo'n begin als vandaag. Dan kom je met 3-0 achter", zei Van Belkum. "In het vierde kwart was die agressie terug, dat wonnen ze dan ook met 4-0. Dit was wel het beste wat er had kunnen gebeuren. Dat je uiteindelijk wint, is belangrijk voor jezelf. Maar het is een flinke waarschuwing voor de rest van het toernooi. Als je even iets te ontspannen bent, word je afgestraft."

Van Belkum verwacht niet dat Nederland veel moeite zal hebben om de halve finale te bereiken, en vergelijkt de twee mogelijke tegenstanders, Duitsland en Servië, met Portugal en Turkije, waar Nederland ruime overwinningen tegen boekte. Ze noemt Spanje of Italië de meest waarschijnlijke tegenstanders die Nederland kan treffen in de halve finale.

"Dan wordt het interessant. Italië en Spanje hebben alleen nog maar makkelijke tegenstanders gehad en spelen morgen nog tegen elkaar. Het is een voordeel voor Nederland dat ze al een aantal wedstrijden op goed niveau hebben gespeeld. Van Italië en Spanje wint Nederland nooit makkelijk. Het verschil was de laatste onderlinge wedstrijden minimaal. Een uitgesproken favoriet is er in mijn ogen niet. Maar Nederland ligt op koers voor de titel", besluit Van Belkum.

Tot de gemiste Olympische Spelen in 2012 speelde Van Belkum zelf ook in Oranje (Pro Shots / Insidefoto)
Tot de gemiste Olympische Spelen in 2012 speelde ZVL-speelster Van Belkum zelf ook in Oranje (Pro Shots / Insidefoto)