Federer doodsimpel door op Australian Open, wildcard Rubin stunt

heywoodu

Op de eerste dag van de Australian Open viel gelijk een forse stunt te noteren. De 19-jarige Amerikaan Noah Rubin, toegelaten met een wildcard, schakelde de Fransman Benoit Paire in drie sets uit.

Rubin staat slechts 328e op de wereldranglijst, Paire is de mondiale nummer achttien. Toch was de Fransman net niet opgewassen tegen het geweld van de tiener. Paire sloeg in elke set zes aces - tegenover in totaal vijf stuks voor Rubin - en sloeg gedurende de wedstrijd bijna veertig winners meer dan zijn tegenstander. Het mocht niet baten, want elke keer sleepte Rubin er een tiebreak uit. Daarin was de jonge Amerikaan vervolgens keer op keer te sterk en op het tweede matchpoint in set drie was het raak: 7-6 (4), 7-6 (6), 7-6 (5). 

Voor de nummer één van de wereld ging het allemaal een stuk makkelijker. Novak Djokovic rekende met 6-3, 6-2, 6-4 af met de Zuid-Koreaan Chung Hyeon. De als zevende geplaatste Japanner Kei Nishikori kende geen problemen met de Duitser Phillip Kohlschreiber (6-4, 6-3, 6-3) terwijl de Belg David Goffin (15) in vier sets afrekende met Sergey Stakhovsky uit Oekraïne. De nummer zes van de wereld, Tomas Berdych, rekende in ruim anderhalf uur relatief simpel af met de Indiër Yuki Bhambri: 7-5, 6-1, 6-2. Ivo Karlovic is naast Paire de tweede geplaatste speler die eruit ligt. De als 22e geplaatste Kroaat moest bij een 0-2 achterstand in sets geblesseerd opgeven tegen Federico Delbonis uit Argentinië.

Update 11.36 uur
Roger Federer heeft zich inmiddels ook voor de tweede ronde geplaatst. De nummer drie van de plaatsingslijst kende geen enkele moeite met de Georgiër Nikoloz Basilashvili: 6-2, 6-1, 6-2 en in zo'n vijf kwartier was de wedstrijd gespeeld. 

Tot vreugde van het thuispubliek kende ook de Australiër Nick Kyrgios geen al te grote problemen. De als 29e geplaatste Kyrgios won 6-2, 7-5, 6-2 van de Spanjaard Pablo Carreno Busta. De Fransman Gilles Simon (14) had vier sets nodig om zich te ontdoen van de Canadees Vasek Pospisil, terwijl Grigor Dimitrov de Italiaan Paolo Lorenzi in drie sets afschudde. 

De nummer 29 van de wereld, Andreas Seppi, had een flinke kluif aan de Georgiër Teimuraz Gabashvili. De mondiale nummer 44 won de eerste set, maar moest zich daarna langzaam gewonnen geven. In de tiebreak van de ruim anderhalf uur durende vierde set kreeg Seppi de zege bij 11-10 in de schoot geworpen door een fout van Gabashvili. Na drie uur en drie kwartier stond uiteindelijk een eindstand van 3-6, 7-6 (4), 6-4, 7-6 (10) op het scorebord.