Duizenden dode vissen in olympisch zeilwater Rio

Maarten (rubbereend)

Met nog een kleine acht maanden te gaan tot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is de stad er alles behalve klaar voor. Deze week bleek maar weer eens hoe vies het water is waar het olympisch zeilprogramma zal worden afgewerkt. Braziliaanse media berichtten over duizenden aangespoelde dode vissen in Guanabara Bay, de plek waar de zeilmedailles verdeeld worden.

Milieudeskundigen hebben de waterkwaliteit getest en stelden een hoge mate van vervuiling vast. Vooral een bepaalde soort sardine zou heel zwaar getroffen zijn. Het probleem deed zich niet alleen deze week voor, al een geruime tijd wordt het water getest en telkens wordt er veel vervuiling vastgesteld. De deskundigen vonden onder meer virussen en giftige materialen in het water.

Veel zeilers maken zich al tijden zorgen over de omstandigheden waarin ze in Rio moeten zeilen. Zo keerde in augustus van vorig jaar een Duitse zeiler huiswaarts die flink ziek was geworden van het vieze water. Ook een zeilteam uit Oostenrijk moest de training stilleggen toen een groot deel van de zeilers buikklachten en diarree kreeg.

Ook windsurfer Dorian van Rijsselberghe deed eerder zijn beklag over het smerige water in Rio. Hij vatte het samen met de woorden "walgelijk en gevaarlijk".

De duizenden dode vissen die zijn aangespeold in Gianabara Bay (Bron: YouTube)