Dakar etappe 11: La Rioja - San Juan

Nattekat

Gisteren kregen de deelnemers al een flinke lading zand voor hun kiezen, en dat was te merken ook. De term bijltjesdag is al meerdere keren gevallen. Vandaag zal niet erg verschillen van gisteren; opnieuw zal het terrein vooral uit los zand bestaan, maar onderweg zullen er veel rivieren overgestoken moeten worden, en met een heersende El Niño zal het een modderige bende worden.

Het eerste deel van de proef zal vooral over rivierbeddingen lopen, een gigantisch contrast ten opzichte van gisteren. Na een kilometer of vijftig wordt het eerste waypoint bereikt en wordt het harde klei ingeruild voor het zand, maar er zullen onderweg nog veel rivieren worden overgestoken. Dit waterige gedeelte houdt op bij het tweede waypoint, van waar het terrein tot het derde waypoint weer totaal gevuld wordt met kleine struiken. De snelheid ligt op dit stuk hoog, risicootjes kunnen genomen worden.

Het volgende stuk tot waypoint zeven zal weer vooral bestaan uit zand en rivieroverstekingen, van waar het langzaam overgaat in vaster steen. Na een kilometertje of tachtig wordt het bergachtig terrein weer ingeruild voor het meest lastige zand: fesh-fesh. Dit stuk is echter bij lange na niet zo lang als gisteren, en al snel komen de buitenwijken van San Juan in het vizier. Het resterende deel van de route is technisch niet enorm lastig meer en makkelijk te navigeren. De kans is groot dat de deelnemer die bij waypoint negen, na al dat zand en bergachtig terrein, even verderop ook als eerste over de finish komt.

Interessante rotsformatie net buiten San Juan (WikiCommons / M.Bustos)
Interessante rotsformatie net buiten San Juan (WikiCommons / M.Bustos)