Maand voor Olympische Jeugdspelen kent Nederland dertien deelnemers

heywoodu

Op vrijdag 12 februari zal de openingsceremonie plaatsvinden van de Olympische Jeugdwinterspelen van 2016 en dus is het nog maar één maand tot het evenement van start gaat. De beste jonge wintersporters ter wereld zullen het tegen elkaar opnemen in Lillehammer, waar in 1994 volgens vele liefhebbers de mooiste en meest sfeervolle Olympische Spelen ooit gehouden werden.

Vooralsnog zijn dertien Nederlandse sporters gekwalificeerd voor de Jeugdspelen in zes verschillende sporten. Als eerste zijn er de alpineskiërs Djordy Schaaf en Claire Tan, die tussen het moment van schrijven en de openingsceremonie beiden hun 18e verjaardag zullen vieren. Schaaf kwam vorige winter in Liechtenstein al in actie op het Europees Jeugdolympisch Festival, terwijl Tan bezig is aan haar tweede internationale seizoen. Ze zullen allebei hetzelfde programma draaien in Lillehammer: de super-G, combinatie, reuzenslalom, slalom en tot slot samen de gemengde parallelteamwedstrijd. 

In het shorttrack wordt Nederland vertegenwoordigd door de op Nieuwjaarsdag 17 jaar geworden Gioya Lancee en de 16-jarige Tjerk de Boer. Lancee kwam dit seizoen in de World Cup al enkele malen in actie, terwijl De Boer vorige winter nog meedeed aan het WK junioren. Nederland heeft twee startbewijzen voor het snowboarden, maar het lijkt erop dat alleen Erik Bastiaansen door NOC*NSF daadwerkelijk gestuurd gaat worden. De 17-jarige Terneuzenaar zal op 19 februari op de slopestyle voor een topklassering gaan.

Ook in het ijshockey is Nederland vertegenwoordigd en wel bij het individuele onderdeel 'Skills Challenge'. Hier wordt een heel scala aan opdrachten aan de deelnemers voorgelegd, variërend van nauwkeurig passen tot zo snel mogelijk sprinten en alles daar tussenin. De in Groningen spelende Maree Dijkema en haar 15-jarige leeftijdsgenoot Ties van Doest - spelend in Düsseldorf - wisten zich voor de Jeugdspelen te kwalificeren en gaan proberen de finale te bereiken.

De 'Skills Challenge' in het ijshockey tijdens de Olympische Jeugdwinterspelen in Innsbruck in 2012 (Bron: YouTube)

De 15-jarige skeletonster Noëlle Venneman wist zich in de afgelopen weken kort na haar internationale debuut al voor Lillehammer te plaatsen, net als de twee jaar oudere Bram Zeegers. Tot slot zijn er natuurlijk nog de langebaanschaatsers: Elisa Dul en Isabella van Est zullen net als hun teamgenoten Daan Baks en Louis Hollaar de 500 en 1500 meter rijden - de enige twee 'gewone' afstanden in Lillehammer. Ook op de massastart en gemengde teamsprint zullen ze aan de start verschijnen.

Opvallend is overigens dat Brazilië, niet het grootste wintersportland ter wereld, met elf deelnemers nauwelijks onderdoet voor Nederland. Er zou zelfs een medaille in kunnen zitten, want in de monobob - een bobslee voor één persoon, speciaal ontwikkeld voor Lillehammer 2016 - maakt Marley Linhares dit seizoen grote indruk. Leuk detail is dat er ook één langlaufer mee zal gaan doen, waar de Braziliaanse bond de keuze nog moet maken tussen Altaïr Firmino en Lucas Martins. Beiden zijn opgeleid door olympisch langlaufer Leandro Ribela en zijn 'favelaproject' Ski na Rua.

Een uitgebreid interview dat FOK!sport met Ribela had over onder meer zijn project is hier terug te lezen. Een van zijn uitspraken destijds: "We zijn twee jongens aan het voorbereiden om zich te kwalificeren voor de Olympische Jeugdspelen van 2016 in Lillehammer. In augustus gaan ze naar Argentinië en aan het eind van het jaar naar Europa om te racen en te trainen. Ik hoop dat in elk geval één van hen zich kwalificeert, dat zou een ongelooflijke prestatie zijn."