De Rooy slaat slag in negende etappe

Peterselieman

Gerard de Rooy heeft in de ingekorte negende etappe van de Dakar Rally zeer goede zaken gedaan in het klassement bij de vrachtwagens. De Nederlander was in het rondje rond Belèn veruit de snelste en had alleen teamgenoot Ton van Genugten in zijn buurt.

De Rooy greep gisteren na een etappezege al de leiding in het klassement en begon vandaag furieus. Hij sloeg meteen al een gat van vier minuten met Van Genuten en hield deze marge tot de streep vast. De Rooy had met zijn tijd zesde kunnen worden tussen de auto's. Daarachter was het een waar slagveld in de Argentijnse duinen. De rest van de teams moest gelijk al veel toegeven op de Nederlanders, waarbij Adrey Karginov met zestien minuten achterstand uiteindelijk nog het dichtste in de buurt bleef. Achter de Kamaz-rijder eindigde Federico Villagra met de Iveco als vierde, terwijl Eduard Nikolaev met de tweede Kamaz op ruim negentien minuten vijfde werd.

Peter Versluis viel uit de top van het klassement. De Nederlander moest met de MAN vandaag maar liefst 37 minuten toegeven. Teamgenoot Hans Stacey kende wederom een slechte dag en leverde ruim een uur in.

In het klassement heeft De Rooy na vandaag 27 minuten voorsprong op zijn naaste belager Nikolaev. Villagra is derde op 41 minuten achterstand. Versluis is vierde op 44 minuten, vlak voor Van Genugten. Stacey staat op 1.24 uur achterstand zevende, terwijl Pascal de Baar op 2.40 uur achterstand de top tien binnendrong.

Gerard de Rooy slaat slag in negende etappe (Pro Shots/Dppi)
Gerard de Rooy slaat slag in negende etappe (Pro Shots/Dppi)