BBC: Jack Garratt hét talent van 2016

anoniem_22072019030306

Jack Garratt is door de Britse omroep BBC uitgeroepen tot winnaar van Sound of 2016, een jaarlijks terugkerende lijst van muzikale talenten die succesvol gaan worden in het nieuwe jaar. De 24-jarige zanger is in Nederland bekend dankzij de track Worry, die veelvuldig op 3FM is gedraaid.

Jack Garratt voert een lijst van 15 artiesten aan. Deze longlist is eind november bekendgemaakt. Vrijdag werd de top-5 onthuld in de ochtendshow op BBC Radio 1. De zangeressen Alessia Cara en Nao completeren de top-3. Op plek 4 eindigde de band Blossoms. Op een gedeelde vijfde plaats staan het rapperscollectief WSTRN en de zanger/producer Mura Masa.

Sound of... bestaat sinds 2003. Jaarlijks stelt een panel van muziekdeskundigen een lijst op van veelbelovende nieuwe artiesten. Eerdere winnaars zijn onder meer 50 Cent, Keane, Mika, Adele, Ellie Goulding en Sam Smith. Vorig jaar won Years & Years.

Artiesten die niet wonnen, maar wel hoog op de longlist stonden, zijn onder meer Interpol, Franz Ferdinand, Scissor Sisters, Kaiser Chiefs, Duffy, Vampire Weekend, Florence + The Machine, Lady Gaga, Mumford & Sons, Hurts, Everything Everything, James Blake, Frank Ocean, CHVRCHES en James Bay.

De winnaar van dit jaar, Jack Garratt, laat weten dat hij 'overdonderd' is door zijn overwinning. 'Alle andere artiesten op de lijst zijn ongelooflijk getalenteerd. Ik hoop dat dit jaar geweldig zal zijn voor ons allemaal.' De zanger bracht tot dusver een aantal singles uit, zoals Worry, Weathered en Breathe Life. Zijn debuutalbum Phase verschijnt op 19 februari.

Meediscussiëren over Sound of 2016 en andere nieuwe muziek kan hieronder, maar ook op het MUZ-forum van FOK!: Sound of 2016.