'Tempo aantrekken woningmarkt zwakt af'

Redactie

De woningmarkt blijft komende jaren aantrekken, maar het groeitempo van de woningverkopen en prijsstijgingen zal wel afzwakken. Dat voorziet het economisch bureau van ABN AMRO. Daarmee lijkt geleidelijk een einde te komen aan de krachtige inhaalslag die de woningmarkt de afgelopen jaren doormaakte.

Volgens deskundigen van de bank werden er vorig jaar 15 procent meer huizen verkocht dan in 2014. ABN AMRO voorspelt voor dit jaar nog een toename van 5 procent. In 2017 zal de stijging naar verwachting nog maar 2,5 procent zijn.

De huizenprijzen houden hun herstelopmars iets langer vast. Dit jaar worden woningen waarschijnlijk 3 procent duurder, denkt de bank. Dat is dezelfde toename als vorig jaar. Ook in 2017 gaan de woningprijzen omhoog, maar de economen denken dat de toename dan lager uitvalt vanwege een licht stijgende rente. Dan stijgen de huizenprijzen volgens ABN AMRO met 2 procent.

"Sinds het begin van de crisis in 2009 zijn er jaarlijks minder huizen verkocht dan in de periode daarvoor. In totaal betekende dat tot nu toe 400.000 minder huizenverkopen in de afgelopen zes jaar", zegt ABN-econoom Philip Bokeloh. "We verwachten niet dat die hele achterstand wordt ingelopen. Er is namelijk een groep huiseigenaren met een restschuld, die terughoudend is om te verhuizen. Maar als de economie gunstig blijft, wordt een deel van de 400.000 woningen zeker wel alsnog verkocht."

'Tempo aantrekken woningmarkt zwakt af'
'Tempo aantrekken woningmarkt zwakt af' (Foto: ANP)