Millimetersprint beslist etappe 5 Tour de Ski

kamperdijk

Bij de vrouwen ging de dominantie van Noorwegen ook op de massastart in de klassieke stijl gewoon door. Het was de derde 'clean sweep' voor de Noorsen deze Tour de Ski. De Noorse suprematie was bij de mannen echter totaal niet te zien. Geen enkele Noor stond ditmaal op het podium. De dagzege werd beslist door een enorm spannende sprint waarbij het verschil minder dan 0,1 seconde was.

Bij de vrouwen was het wederom Noorwegen die race domineerde. Na twee kilometer koos het Noorse trio Ingvild Flugstad Østberg (1e in klassement) ,Therese Johaug (2e in klassement) en Heidi Weng (3e in klassement) het hazenpad en de rest van het peloton heeft hen niet meer teruggezien. Weng was de eerste die het tempo niet meer aankon en moest lossen. Østberg probeerde zo lang mogelijk bij haar landgenote te blijven omdat zij normaal gesproken de snelste zou zijn in de eindsprint. Zover kwam het echter niet want Johaug kon de leidster in het algemeen klassement nog in de laatste kilometer van zich afschudden. Østberg kwam tien seconden later dan Johaug over de finish, maar behield nog wel de leiderstrui. Weng eindigde twintig seconden achter de Noorse winnares.

Het achtervolgende groepje werd zo'n 2,5 kilometer voor het einde opgeschrikt door een harde val. De Poolse Justyna Kowalczyk nam in haar val twee Zweedsen mee: Stina Nilsson en Charlotte Kalla. Opvallend is dat beide Zweedsen gisteren ook al ten val kwamen. Voor Kalla betekende de val een verdere duikeling in het klassement. Toch wist ze uiteindelijk de schade beperkt te houden door toch nog achtste te worden.

De race bij de mannen verliep heel anders dan bij de vrouwen. Niemand kon uit het peloton ontsnappen omdat vooraan het tempo erg hoog lag. Het meest verrassende slachtoffer van dit hoge tempo was de klassementsleider Martin Johnsrud Sundby. Hij kwam uiteindelijk veertig seconden later dan de nummer twee in het klassement Petter Northug binnen. Vooraan bleef de wedstrijd ongewoon spannend. Een groepje van meer dan tien personen ging gezamenlijk op de finish af. Alexey Poltoranin streed met meermaals olympisch kampioen Dario Cologna om de dagzege. Uiteindelijk moest een fotofinish uitmaken naar wie de dagzege ging. Poltoranin bleek na het bestuderen van de beelden een tiende van een seconde sneller dan Cologna. Francesco Fabiani won het sprintje voor de derde plek en eindigde net voor Niklas Dyrhaug.

De enorm spannende sprint die wordt gewonnen door Poltoranin (Bron:YouTube)

In het klassement zijn er bij de vrouwen geen wisselingen in de top-3. Østberg leidt nog steeds voor Johaug en Weng. Het verschil is wel kleiner geworden na vandaag. Doordat Johaug onderweg en op de finish nog bonificatieseconden meepakte is het verschil nog maar twaalf seconden. Heidi Wng volgt op 2:33,1 minuten. Na vandaag is er geen enkele vrouw die niet uit Scandinavië komt te bekennen in de top-10. De Amerikaanse Diggins staat twaalfde. Bij de mannen zijn er in de top van het klassement geen grote veranderingen. Toch is het verschil tussen Sundby en Northug een stuk kleiner geworden, het is nog maar 47 seconden. Sergey Ustiugov volgt op meer dan een minuut op plaats drie.