Lagere opening op Europese beurzen

Redactie

De Europese aandelenmarkten zijn woensdag met verliezen aan de handel begonnen. Beleggers verwerkten cijfers over de Chinese dienstensector die in december de zwakste groei heeft laten zien in zeventien maanden. Daardoor bleven de zorgen over de afzwakkende economie van China boven de markt hangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 1,2 procent lager op 429,66 punten. De MidKap stond 1,5 procent in de min op 683,63 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten verliezen tot 1,1 procent zien.

Ook werd negatief gereageerd op nieuwe maatregelen van de Chinese overheid om de yuan verder te verzwakken om zo de export en de economie te stimuleren.

Federal Reserve

Er wordt nog uitgekeken naar cijfers over de Europese dienstensector die in de ochtend worden gepubliceerd. Later op de dag komen gegevens naar buiten over de Amerikaanse dienstensector en data over de groei van de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven van loonstrookverwerker ADP.

Verder worden de notulen van de afgelopen beleidsvergadering van de Federal Reserve gepubliceerd. Bij die bijeenkomst werd voor het eerst sinds 2006 de rente in de Verenigde Staten verhoogd.

NN Group

Verzekeraar NN Group was de enige stijger in de AEX met een plus van 2,5 procent, nadat ING zijn belang in het voormalige dochterbedrijf verder heeft afgebouwd. ING maakte dinsdag nabeurs bekend 33 miljoen aandelen in de verzekeraar te hebben verkocht aan institutionele beleggers. Als onderdeel van de transactie kocht NN op zijn beurt voor 250 miljoen euro eigen aandelen terug van ING.

In de MidKap was PostNL een stevige daler met een min van 3,7 procent. De Britse bank Barclays verlaagde zijn beleggingsadvies voor het postbedrijf.

Euro

Groothandels- en supermarktbedrijf SIigro leverde 1,5 procent in. Het concern liet weten dat de omzet vorig jaar met 3,8 procent is gegroeid tot ongeveer 2,7 miljard euro. Die groei was lager dan analisten in doorsnee voorzagen.

De euro was 1,0728 dollar waard, tegen 1,0735 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 35,50 dollar, terwijl Brent 2 procent goedkoper werd op 35,70 dollar.

Lagere opening op Europese beurzen
Lagere opening op Europese beurzen (Foto: ANP)