Toby Price schrijft eerste Dakar-etappe op zijn naam

Nattekat

Toby Price heeft de eerste echte etappe van de Dakar bij de motoren op zijn naam geschreven. De Australiër wist Ruben Faria met twintig seconden verschil voor te blijven. Hans Vogels was met een dertigste plaats de beste Nederlander, hij moest iets meer dan een kwartier toegeven op Price.

Joan Barreda mocht na zijn zege in de proloog als eerste aan de etappe beginnen, gevolgd door Faria. Price startte de proef als zestiende, ruim een half uur later dan Faria. Al meteen vanaf het eerste waypoint was Price de snelste man, maar zijn voorsprong op de concurrentie bleef beperkt tot enkele seconden. Faria wist een half uur voor de finish de eerste plek heel even over te nemen, maar Price herpakte zich en bouwde een ruime voorsprong op.

Frans Verhoeven kende een mindere start van de rally. De Yamaha-rijder bleef bij het eerste waypoint zelfs steken op een 41e plek. Bij het tweede waypoint wist hij nog op te klimmen naar een 35e plek, waar hij vervolgens de rest van de dag op bleef steken. Robert van Pelt eindigde de dag op een 39e plek.

Quads

Bij de quads domineerde Ignacio Casale de etappe. De Chileen kende een mindere start van de etappe, door 4 minuten achterstand op te lopen, maar gedurende de etappe wist hij deze achterstand om te zetten in een voorsprong van ruim twee minuten. De Zuid-Afrikaan Brian Baragwanath eindigde de etappe op een tweede plek, op 3:49.

Kees Koolen kende een redelijke dag. Hij wist een achterstand van vijf minuten vast te houden en klom uiteindelijk op naar een negende plek. Vlak voor het einde verloor hij echter veel tijd, waardoor hij terugzakte naar een dertiende plek op twaalf seconden.

Toby Price schrijft eerste etappe Dakar op zijn naam (Pro Shots / Dppi)
Toby Price schrijft eerste etappe Dakar op zijn naam (Pro Shots / Dppi)