WK Darts: Anderson prolongeert wereldtitel na spannende finale

Boris (borisz)

Gary Anderson mag zich een jaar langer wereldkampioen darts noemen. In een zeer spannende en gelijkopgaande finale wist de titelverdediger Adrian Lewis te verslaan. Het werd 7-5. 

Anderson moest even op gang komen en zag Lewis de eerste set met 3-1 winnen, maar Anderson won vervolgens set twee met 3-0. De Schot ging vrolijk door en trok ook de derde set naar zich toe (3-1).  Anderson opende set vier met een 121-finish, maar het werd 2-2. Een keurige 77-finish van Lewis zorgde ervoor dat het weer gelijk stond. 

Anderson opende vervolgens met een break, maar een 131-finish van Lewis maakte dat direct weer ongedaan. Jackpot kon vervolgens zijn begonnen set met 3-2 winnen om ook 3-2 in sets voor te komen. Het werd vervolgens 3-3 gelijk. Beide darters waren zeer aan elkaar gewaagd. Beide spelers hadden halverwege de wedstrijd een gemiddelde van honderd. Daarmee zaten beide heren onder het gemidddelde van de laatste wedstrijden. 

Titelverdediger Anderson kon vervolgens met 3-1 weer set van Lewis afsnoepen en kwam 4-3 voor. Op 2-0 voor Anderson in de achtste set een gek moment. Anderson stond op 86, maar gooide 96 en zich daarmee dood. Het was al de tweede miscalculatie van deze wedstrijd voor de Schot. Hij won de leg even later wel om 5-3 in sets voor te komen. 

Speeddarts van Lewis in de negende set. Hij raasde als een malle met 3-0 naar de setwinst. Één break voor Anderson bleek echter genoeg om de tiende set te winnen (3-0). The Flying Scotsman had nog één set te winnen om zijn titel te prolongeren. Opnieuw was het weer speeddarts van Lewis en trok de elfde set met 3-0 naar zich toe. 

Lewis brak Anderson in het begin van set twaalf, maar werd via 64 teruggebroken. Anderson gooide daar een 170-finish overheen. Het was al de zesde maximale finish dit wereldkampioenschap. Een leg later maakte Anderson het direct af en prolongeerde daarmee zijn wereldtitel. 

Anderson mag 300.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 409.000 euro. Hij blijft wel tweede van de wereld. Lewis moet het doen met de helft en zal een plaatsje stijgen op de ranking. Hij is de nieuwe nummer drie ten koste van Phil Taylor. 

Gary Anderson is blij na zijn wereldtitel. (PRO SHOTS/Action Images)
Gary Anderson is blij na zijn wereldtitel. (PRO SHOTS/Action Images)