Arsenal alleen op kop in Engeland, Van Aanholt scoort voor winnend Sunderland

Redactie

Arsenal is zaterdag alleen aan de leiding gekomen in de Premier League. De koploper versloeg voor eigen publiek Newcastle United (1-0). Laurent Koscielny tekende voor de enige treffer.

Arsenal heeft nu twee punten meer dan Leicester City, dat in eigen huis tegen Bournemouth bleef steken op 0-0. Manchester City kan zaterdagavond op drie punten van de lijstaanvoerder komen, maar dan moet wel worden gewonnen bij Watford.

Arsenal had het lastig met Newcastle United. Georginio Wijnaldum bracht de bezoekers vlak voor rust bijna op voorsprong. De middenvelder speelde de hele wedstrijd voor Newcastle, net als Daryl Janmaat. Siem de Jong mocht in de 87e minuut invallen. De geblesseerde Vurnon Anita en Tim Krul waren niet inzetbaar.


Sunderland heeft zaterdag in de strijd tegen degradatie een belangrijke overwinning geboekt. De ploeg van coach Sam Allardyce versloeg hekkensluiter Aston Villa met 3-1. De openingstreffer kwam op naam van de Nederlander Patrick van Aanholt.

Van Aanholt zag in de 30e minuut een afstandsschot licht van richting worden veranderd waardoor doelman Brad Guzan kansloos was. Aston Villa, met Leandro Bacuna in de basis, kwam na ruim een uur dankzij de Spanjaard Carles Gil op gelijke hoogte. Met twee doelpunten bezorgde Jermain Defoe de thuisploeg alsnog de volle winst. De eerst viel in de 72e minuut, de tweede diep in blessuretijd.

Dankzij de winst groeide het verschil tussen Sunderland, voorlaatste in de Premier League, en Villa tot zeven punten.


Southampton is het nieuwe jaar teleurstellend begonnen. Het elftal van trainer Ronald Koeman ging zaterdag onderuit bij Norwich City (1-0).

Southampton verzuimde zich stevig in de middenmoot van Premier League te nestelen. De formatie blijft wisselvallig presteren. Southampton brak vorige week met een reeks matige resultaten door koploper Arsenal ruim te verslaan (4-0). Die zege heeft inmiddels aan glans verloren na nederlagen tegen West Ham United (2-1) en Norwich City.

De thuisploeg dankte de overwinning aan een treffer van Alexander Tettey in de 76e minuut. Trainer Ronald Koeman gunde Maarten Stekelenburg, Cuco Martina, Virgil van Dijk en Jordy Clasie een basisplaats. Sadio Mané moest voor straf op de bank beginnen omdat hij zich te laat meldde. Koeman liet hem pas in de tachtigste minuut invallen.

Arsenal alleen op kop in Premier League
Arsenal alleen op kop in Premier League (Foto: ANP)