Freund opent Vierschansentournee met thuiszege

heywoodu

Schansspringer Severin Freund heeft voor eigen publiek in Oberstdorf de eerste wedstrijd van de Vierschansentournee gewonnen. De 27-jarige Duitser kende vooral in de tweede ronde, enigszins geholpen door de wind, een zeer goede sprong. Daarmee kon hij van de vijfde plek naar de winst springen.

Na de eerste ronde ging topfavoriet Peter Prevc nog aan de leiding. De 23-jarige Sloveen had een gat van bijna vijf punten - bijna drie meter - richting de Noor Daniel-André Tande. Titelverdediger Stefan Kraft uit Oostenrijk nam de derde plek in beslag, voor de Noor Anders Fannemel, Freund en de Oostenrijker Michael Hayböck. Tweevoudig Tourneesieger Gregor Schlierenzauer werd 31e en haalde zo de finaleronde voor de top-30 net niet. Voor de Oostenrijker was dat de eerste keer sinds 6 januari 2008, toen hij in Bischofshofen slechts 42e werd.

In de tweede ronde was Noriaki Kasai de eerste die een echte topsprong liet zien. De 43-jarige Japanner steeg zo van de achtste naar de vijfde plek, onder meer voor de teruggevallen Kraft (7e) en Tande (10e). Hayböck deed het ook bijzonder goed en steeg naar de tweede plaats. Fannemel hield plek vier vast, terwijl Freund met een zeer goede sprong de leiding overnam. Na de mindere sprongen van Kraft en Tande was het de beurt aan Prevc, maar de wind was weer wat gedraaid en de Sloveen kon zijn geweldige eerste sprong niet evenaren. Hij gaf uiteindelijk ruim zeven punten toe op Freund en werd achter Hayböck derde.

Uitslag Oberstdorf en tussenstand Vierschansentournee

# Springer Punten
1 Severin Freund (Duitsland) 307,2
2 Michael Hayböck (Oostenrijk) 304,2
3 Peter Prevc (Slovenië) 299,9
4 Anders Fannemel (Noorwegen) 295,8
5 Noriaki Kasai (Japan) 290,6
6 Kenneth Gangnes (Noorwegen) 288,6
7 Stefan Kraft (Oostenrijk) 287,7
8 Johann André Forfang (Noorwegen) 278,8
9 Richard Freitag (Duitsland) 276,5
10 Daniel-André Tande (Noorwegen( 273,9

De tournee gaat op oudjaarsdag verder met de trainingen en kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen, waar op Nieuwjaarsdag de tweede wedstrijd gehouden wordt. Voor het precieze tijdschema en veel meer informatie kun je bij onze speciale tourneegids terecht.