Venezuela vestigt 'moordrecord'

Redactie

Venezuela is nu het gevaarlijkste land van Latijns-Amerika. Het heeft dit jaar een triest record behaald met circa 27.875 mensen die een gewelddadige dood stierven. Dit meldde het Venezolaanse Observatorium van Geweld. Dat stelt dat Venezuela met meer dan 90 doden door geweld per 100.000 inwoners het Centraal-Amerikaanse Honduras voorbijstreeft.

Een van de oorzaken voor het hoge cijfer is de economische crisis. Ook zorgt de strijd tussen diverse bendegroeperingen over lucratieve smokkelroutes en andere illegale activiteiten voor de stijging van het aantal moorden.

De cijfers zijn gebaseerd op persberichten, verslagen van overlevenden en reacties van ambtenaren. De autoriteiten spreken deze cijfers echter tegen. Volgens hen ligt het moordcijfer veel lager, maar exacte cijfers brengen ze niet naar buiten. In 2013 meldden ze dat er 'slechts' 39 doden per 100.000 inwoners te betreuren vielen.

In 2014 telde het observatorium nog 'slechts' 24.980 moorden in het economisch gestagneerde land van ruim 33 miljoen inwoners. Van alle circa 145.000 moorden in heel Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, is in 2015 19 procent in Venezuela gepleegd.

Het minst gewelddadige land van Zuid-Amerika is Chili. Dat telt circa drie moorden per 100.000 inwoners en dat is nog altijd ruim drie keer zo veel als in ons land.

Venezuela slaat 'moordrecord'
Venezuela slaat 'moordrecord' (Foto: ANP)