VN-Veiligheidsraad neemt resolutie Syrië aan

Redactie

De vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) hebben vrijdag unaniem een resolutie over Syrië aangenomen. De bedoeling is dat er al in januari gesprekken worden gevoerd over een wapenstilstand en de vorming van een overgangsregering.

Eerder op vrijdag hadden de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad al overeenstemming bereikt over het concept voor de resolutie. Met name Rusland lag dwars als het ging om een resolutie voor Syrië. Het land is loyaal aan zittend president Bashar al-Assad. Een vertrek van Assad is volgens Sergei Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken, dan ook geen onderdeel van het plan. "We hebben onze positie nogmaals herhaald. Het is aan de Syrische bevolking om te bepalen wat het lot van het land is. Daar is geen alternatief voor", zei hij vrijdag voor de overige tien landen instemden met de resolutie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry erkende dat er "scherpe verdeeldheid"binnen de VN heerst over de toekomst van Assad. Wel is duidelijk dat alle partijen snel een eind willen aan het geweld in Syrië. De bedoeling is dat de VN binnen een maand met opties komen om een staakt-het-vuren te monitoren. Ook moet er van beide kanten gestopt worden met aanvallen op burgers.

VN-Veiligheidsraad neemt resolutie Syrië aan
VN-Veiligheidsraad neemt resolutie Syrië aan (Foto: ANP)