Oekraïne laat betalingen aan Rusland lopen

Redactie

Oekraïne schort zijn betalingen op Russische leningen op. Volgens de regering in Kiev toont Moskou geen enkele bereidheid om mee te werken aan de verlichting van de Oekraïense schuldenlast, waar andere schuldeisers wel aan meedoen.

Oekraïne en Rusland ruziën al lange tijd over een lening van 3 miljard dollar, die Moskou twee jaar geleden verstrekte om toenmalig president Viktor Janoekovitsj uit de brand te helpen. Die bondgenoot van president Vladimir Poetin trad kort daarop echter af, waarna Rusland de Krim binnenviel en er hevige gevechten ontstonden in het oosten van Oekraïne tussen het Oekraïense leger en Russische separatisten.

Rusland deed eerder dit jaar als enige schuldeiser niet mee aan de internationaal afgesproken herstructurering van de Oekraïense schuldenlast. Die maakte deel uit van de voorwaarden voor de financiële steun die het IMF aan Oekraïne verleent. Moskou dreigde Oekraïne eerder al met een rechtszaak als het zijn financiële verplichtingen zou verzaken.

Juridische strijd

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei vrijdag dat alle betalingen worden opgeschort totdat "onze voorstellen voor herstructurering worden aanvaard of er een relevante uitspraak van een rechtbank ligt". Oekraïne is klaar voor een juridische strijd met Rusland, voegde hij daaraan toe.

Oekraïne schortte vrijdag niet alleen de betalingen ten aanzien van de staatslening van 3 miljard dollar op. Ook verplichtingen van staatsbedrijven ten opzichte van Russische banken worden voorlopig niet voldaan.

Oekraïne laat betalingen aan Rusland lopen
Oekraïne laat betalingen aan Rusland lopen (Foto: ANP)