Meerderheid in Kamer wil af van milieuzones

Redactie

Ze zijn de VVD een doorn in het oog, de milieuzones in steden. Op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer donderdag kreeg de partij haar zin; een meerderheid stemde voor het opheffen van milieuzones voor personenauto's.

Steden zoals Utrecht proberen de luchtkwaliteit te verbeteren door de instelling van milieuzones. Volgens de liberalen zijn deze milieuzones nutteloos en duur. De VVD kreeg steun voor haar plan van onder meer SP, CDA, SGP en de PVV.

In juni oordeelde de voorzieningenrechter nog dat de milieuzone in Utrecht niet verboden hoeft worden. Er moet wel meer onderzoek komen. Volgens Utrecht en Milieudefensie scheelt het weren van oude, vieze auto's uit het stadscentrum 30 procent roetuitstoot op jaarbasis.

Onvoorstelbaar
Milieudefensie zegt in een reactie het besluit onvoorstelbaar te vinden. "Milieuzones zorgen ervoor dat zeer vervuilende auto's niet meer de stad in mogen. Onder andere in Duitsland heeft dit gezorgd voor veel betere luchtkwaliteit in steden. Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor duizenden chronisch zieken en vroegtijdige sterfgevallen", zo stelt Anne Knol, campagneleider verkeer van Milieudefensie.

"Het Rijk doet nauwelijks iets om de luchtkwaliteit in het land te verbeteren. Nu wordt zelfs de gemeenten de mogelijkheid ontnomen om voor gezonde lucht te zorgen. Dit is zeer zorgwekkend. De overheid wordt op deze manier ook volslagen onbetrouwbaar. Wat moeten mensen die net een nieuwe schone auto hebben gekocht hiervan denken?"

Meerderheid in Kamer wil af van milieuzones
Meerderheid in Kamer wil af van milieuzones (Foto: ANP)